Fortsätt till huvudinnehåll

2 kg Köttbullar och en försmak på Midsommar...

I veckan har jag knappt lagat någon mat alls då kvällarna kantats av olika aktiviteter med vänner och jobb. Men inför stundande Sweden Rock Festival som går av stapeln om exakt 12 dagar, gjorde jag 2,2 kg köttbullar som vi ska ta med. Vi kommer bo 6 personer i en stuga en bit från festivalområdet så lite gott måste vi ha i kylen när vi kommer tillbaka på kvällarna.

Köttbullar smakar oftast ingenting när man äter dem ute på restaurang och smaklös, osaltad färs är ju ingen höjdare. Jag är ju heller ingen fantast av halvfabrikat...det ska vara IKEAs köttbullar i så fall. Mamma Scan rapar man ju en hel dag efter att ha ätit och är som gummi i konsistensen...tycker jag då. Nä, tacka vet jag hemmagjorda köttbullar. Jag vill ha MYCKET smak i köttbullarna och jag gör dom helst på nötfärs. 
Så jag hoppas mina köttbullar går hem i stugan. 

Ingredienser 


500 g blandfärs
1 dl grädde
 1 ägg
1 gul lök
salt
 socker
 1 tsk vitpeppar
 1 tsk svartpeppar
ev ströbröd


Blanda allt i matberedaren och rulla fina bullar. Stek i smör runt om tills de får fin färg.


Detta grundrecept använder jag även när jag gör köttfärslimpa men tillsätter då även fyllning.
Önskar man  kryddigare köttbullar är det gott att tillsätta färsk timjan, basilika och vitlök.

Kvällen till ära blev enkel med god sill och potatis. Matjessill och en god senapssill från fiskbilen som jag spetsade med västerbottenost, det är min absoluta favorit. Till detta hittade jag ett nytt gott knäckebröd med sesamfrön. 

Senapssill med riven västerbottenost...MUMS!!!

Kommentarer

  1. Så fin blogg, trodde du var en av dom sista att börja blogga:-)
    Då ska jag försöka laga några av dina goda pajrecept, den med anjovis verkar god!! Kram sara

    SvaraRadera
  2. Men vad gott det såg ut!! Mmmmm

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö