onsdag 18 maj 2011

Underbar pasta med tryffel...

Jag har precis kommit innaför dörren efter en skön powerwalk runt Växjösjön och känner mig extra hungring så nu måste ”förrådet” fyllas upp med lite kolhydrater. Jag sa visserligen igår att vi bara brukar äta ett lagat mål mat om dagen men det går ju göra undantag. *fniss* 
Jag är fortfarande så sugen på ALLT gott som finns, 
så kvällen ska gå i pastans tecken. 

 När vi var på ön Hvar i Kroatien 2009 åt jag massor av pasta med skaldjur och där fick jag inspiration till rätten jag ska laga ikväll, fast jag har gjort om den lite. Den kommer inte innehålla skaldjur men basen kommer vara den samma med en speciell smaktillsats som jag älskar. Jag har kommit in nån slags pastaperiod just nu och älskar att hitta på nya kombinationer till pastasåser och inte bara gå på den vanliga köttfärsåsen, 
som förvisso är god men lite tråkig.

  Precis som med paj så kan man göra pastasås på nästan allt, det gäller bara att ha lite fantasi. 



Kvällen bjuder på Tagliatelle a la Tartufo
Ingredienser till 4 portioner


10-15 stora champinjoner 
1 stor gul lök
 3 dl grädde
 1 vitlöksklyfta
  vit tryffelolja
riven parmesanost
  färsk timjan 
köttbuljong
salt o, lite socker
Stek lök och svamp tills vätskan ur svampen försvunnit.
Tillsätt hackad vitlök. Höj värmen och stek hastigt
 en liten stund tills det får lite färg.
Häll i grädden, buljong och tryffleoljan och låt sjuda tills
 såsen blir krämig och fin. Salta och sockra lite.
Jag vill att det ska smaka tryffel så häll i 1 tsk åtminstone.
 Det finns många olika tryffleoljor att välja på i affärerna men dom bästa finns
 i mer koncentrerad form på små flaskor. 
Kostar ca 130 kr för 1 dl. Den vita smakar mer än den svarta.
När såsen blivit krämig nog, vänd ner den nykokta "al dente" pastan.
Servera med riven parmesan och färsk timjan.
Såååå enkelt, så gott och så lyxigt.

Inspirationen fick jag som sagt från Hvar i Kroatien 2009, en helt underbar lliten ö utanför Split, så genuin, pittoresk och vacker och med ett mycket bra kök. Här njöt vi i två veckor tillsammans med några kompisar. Ett resmål jag varmt kan rekommendera, för den som bara vill softa, äta gott eller partaja. 


Hvar har ALLT.
Underbar utsikt uppe från fortet
Härligt klart och friskt vatten erbjuds på ön och mycket After Beach.
De små mysiga restaurangerna inne i gränderna är dom bästa och 
erbjuder mycket inhemsk mat, vilket vi gillar.
 På dagen står dom dock tomma men blommar upp till kvällen. 
Min inspirationskälla...
Räkor i krämig tryffelsås.
Dom bruna prickarna är färsk tryffel. Jag snålade in på dom i min pasta idag.
Kostar ca 50 kr för 10 gram och är svåra att hitta i affärerna i Växjö.
.

2 kommentarer:

  1. Vad fint det är när du har vit bakgrund bakom fotona och sen med bildtexten under. Ser snyggt ut!
    Önskar jag hade din fantasi och entusiam! Men sååå kul att läsa hur du gör och se dina bilder.
    Puss

    SvaraRadera
  2. Tack vännen!! Kul att du gillar den å jag tycker det är superkul att blogga, nu när man kommit igång riktigt! :))
    Puss o kram

    SvaraRadera