Fortsätt till huvudinnehåll

Underbar pasta med tryffel...

Jag har precis kommit innaför dörren efter en skön powerwalk runt Växjösjön och känner mig extra hungring så nu måste ”förrådet” fyllas upp med lite kolhydrater. Jag sa visserligen igår att vi bara brukar äta ett lagat mål mat om dagen men det går ju göra undantag. *fniss* 
Jag är fortfarande så sugen på ALLT gott som finns, 
så kvällen ska gå i pastans tecken. 

 När vi var på ön Hvar i Kroatien 2009 åt jag massor av pasta med skaldjur och där fick jag inspiration till rätten jag ska laga ikväll, fast jag har gjort om den lite. Den kommer inte innehålla skaldjur men basen kommer vara den samma med en speciell smaktillsats som jag älskar. Jag har kommit in nån slags pastaperiod just nu och älskar att hitta på nya kombinationer till pastasåser och inte bara gå på den vanliga köttfärsåsen, 
som förvisso är god men lite tråkig.

  Precis som med paj så kan man göra pastasås på nästan allt, det gäller bara att ha lite fantasi. 



Kvällen bjuder på Tagliatelle a la Tartufo
Ingredienser till 4 portioner


10-15 stora champinjoner 
1 stor gul lök
 3 dl grädde
 1 vitlöksklyfta
  vit tryffelolja
riven parmesanost
  färsk timjan 
köttbuljong
salt o, lite socker
Stek lök och svamp tills vätskan ur svampen försvunnit.
Tillsätt hackad vitlök. Höj värmen och stek hastigt
 en liten stund tills det får lite färg.
Häll i grädden, buljong och tryffleoljan och låt sjuda tills
 såsen blir krämig och fin. Salta och sockra lite.
Jag vill att det ska smaka tryffel så häll i 1 tsk åtminstone.
 Det finns många olika tryffleoljor att välja på i affärerna men dom bästa finns
 i mer koncentrerad form på små flaskor. 
Kostar ca 130 kr för 1 dl. Den vita smakar mer än den svarta.
När såsen blivit krämig nog, vänd ner den nykokta "al dente" pastan.
Servera med riven parmesan och färsk timjan.
Såååå enkelt, så gott och så lyxigt.

Inspirationen fick jag som sagt från Hvar i Kroatien 2009, en helt underbar lliten ö utanför Split, så genuin, pittoresk och vacker och med ett mycket bra kök. Här njöt vi i två veckor tillsammans med några kompisar. Ett resmål jag varmt kan rekommendera, för den som bara vill softa, äta gott eller partaja. 


Hvar har ALLT.
Underbar utsikt uppe från fortet
Härligt klart och friskt vatten erbjuds på ön och mycket After Beach.
De små mysiga restaurangerna inne i gränderna är dom bästa och 
erbjuder mycket inhemsk mat, vilket vi gillar.
 På dagen står dom dock tomma men blommar upp till kvällen. 
Min inspirationskälla...
Räkor i krämig tryffelsås.
Dom bruna prickarna är färsk tryffel. Jag snålade in på dom i min pasta idag.
Kostar ca 50 kr för 10 gram och är svåra att hitta i affärerna i Växjö.
.

Kommentarer

  1. Vad fint det är när du har vit bakgrund bakom fotona och sen med bildtexten under. Ser snyggt ut!
    Önskar jag hade din fantasi och entusiam! Men sååå kul att läsa hur du gör och se dina bilder.
    Puss

    SvaraRadera
  2. Tack vännen!! Kul att du gillar den å jag tycker det är superkul att blogga, nu när man kommit igång riktigt! :))
    Puss o kram

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö