Fortsätt till huvudinnehåll

Ljuvlig Chokladtårta o, Creme brulee...


Då var det dags att förbereda efterrätten som vi ska bjuda på till lördagens cykelfest och vi kommer bjuda på min favorit chokladtårta som är ett recept från "Halv åtta hos mig". Men i stället för grädde och hallon som den serverades med i programmet så har jag komponerat den med Citron & Limecurd i stället. Det är en härlig kombination av sött och syrligt. Curden förberedde jag förra veckan och har faktiskt inte kunnat låta bli att nalla lite av den...är ju bara såååå gott. Vi fick dock ett samtal i veckan att en av våra hemliga cykelgäster är allergisk mot kakao men då jag verkligen vill bjuda på chokladtårtan gjorde jag en andra desert till den allergiska gästen...Creme Brulee.

Ingredienser


250 g smör
250g mörk choklad (70%)
5 äggulor
5 äggvitor
3 dl socker


Rör ihop smör o socker i en kastrull så sockret löses upp.
Lägg i chokladen och rör om. Låt svalna lite. 
Ha i äggulorna. Ta vara på äggvitorna.
Rör om till en jämn smet.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Häll i chokladblandningen i äggskummet. 
Rör ihop till en jämn smet.
Dela smeten i 2 två lika delar.
Smörj och bröda en form med löstagbar botten.
Grädda 1 del ca 30 min i 170 grader.
Ställ in den andra delen i kylen.
Jag gör oftast halv sats och använder då en mindre form.
Grädda isf  bara 20 min.
När bottnen har svalnat, bred på den svala krämen.
Ställ in i frysen, gärna ett dygn. Ta ut ur frysen 30 min
före servering. Servera med limecurd alt. grädde o färska bär.
Skär fina tårtbitar och garnera med en klick limecurd.
Förföriskt gott.

Creme Brulee

Ingredienser till 4 lagom portioner


3 äggulor
1 dl grädde
1,5 dl mjölk
0,5 dl socker
1/2 vaniljstång
Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite socker ner i
en kastrull. Tillsätt grädde o mjölk och värm upp.
Blanda äggulor och resten av sockret i en skål. Vispa lätt
och vänd sedan ner i gräddblandningen.
Vispa tills allt blandat sig.
Smöra 4 små formar och häll upp blandningen.
Ställ dem på en långpanna med hett vatten upp till halva
höjden på formarna. Grädda ca 35 min i nedre delen tills de fått färg.
Låt svalna. Strö över farinsocker och bränn sockret
med en gasolbrännare alt. gratinera ytterligare 10 min
i 250 grader grillvärme.


Kommentarer

  1. Vad fina bilderna blev som du tog!
    Och jag kan intyga, Lemoncurden var himmelsk!!! Även Creme Brulee´n var jättegod! Önskar jag vore era gäster på lördag!! ;)
    Kram Marie

    SvaraRadera
  2. Hejsan!

    Hur många personer räcker tåratn till? Och vilken storlek på form behöver man?
    Ser jätte gott ut!

    Tack på förhand :)

    SvaraRadera
  3. Hej Zandra!
    Det är en väldigt mäktig chokladkaka så jag gör den nästan alltid i en liten form med 2o cm i diameter. Den räcker till 8 personer. Om du har en form av normal storlek gör dubbel sats.
    Den ÄR verkligen ljuvligt god!!
    Mvh Lina

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Vad heter tårtan i programmet? Vet du om den finns den med på recept.nu?

    Tack för en bra blogg! :)

    SvaraRadera
  5. Hej Johanna
    Här är länken på receptet från "Halv Åtta hos mig"
    Mvh Lina

    http://www.recept.nu/1.305115/susanne_pettersson/kakor_tartor/agg_mejeri/fluffig_chokladtarta_med_hallon_physalis_och_gradde

    SvaraRadera
  6. En fråga; håller kakan "ihop" och blir den "klar" i ugnen utan varken mjöl eller bakpulver eller liknande? :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö