Då var det dags att förbereda efterrätten som vi ska bjuda på till lördagens cykelfest och vi kommer bjuda på min favorit chokladtårta som är ett recept från "Halv åtta hos mig". Men i stället för grädde och hallon som den serverades med i programmet så har jag komponerat den med Citron & Limecurd i stället. Det är en härlig kombination av sött och syrligt. Curden förberedde jag förra veckan och har faktiskt inte kunnat låta bli att nalla lite av den...är ju bara såååå gott. Vi fick dock ett samtal i veckan att en av våra hemliga cykelgäster är allergisk mot kakao men då jag verkligen vill bjuda på chokladtårtan gjorde jag en andra desert till den allergiska gästen...Creme Brulee.
Ingredienser 250 g smör 250g mörk choklad (70%) 5 äggulor 5 äggvitor 3 dl socker Rör ihop smör o socker i en kastrull så sockret löses upp. |
Lägg i chokladen och rör om. Låt svalna lite. Ha i äggulorna. Ta vara på äggvitorna. |
Rör om till en jämn smet. |
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. |
Häll i chokladblandningen i äggskummet. Rör ihop till en jämn smet. |
När bottnen har svalnat, bred på den svala krämen. Ställ in i frysen, gärna ett dygn. Ta ut ur frysen 30 min före servering. Servera med limecurd alt. grädde o färska bär. |
Skär fina tårtbitar och garnera med en klick limecurd. Förföriskt gott. |
Creme Brulee
Ingredienser till 4 lagom portioner 3 äggulor 1 dl grädde 1,5 dl mjölk 0,5 dl socker 1/2 vaniljstång |
Vad fina bilderna blev som du tog!
SvaraRaderaOch jag kan intyga, Lemoncurden var himmelsk!!! Även Creme Brulee´n var jättegod! Önskar jag vore era gäster på lördag!! ;)
Kram Marie
Hejsan!
SvaraRaderaHur många personer räcker tåratn till? Och vilken storlek på form behöver man?
Ser jätte gott ut!
Tack på förhand :)
Hej Zandra!
SvaraRaderaDet är en väldigt mäktig chokladkaka så jag gör den nästan alltid i en liten form med 2o cm i diameter. Den räcker till 8 personer. Om du har en form av normal storlek gör dubbel sats.
Den ÄR verkligen ljuvligt god!!
Mvh Lina
Hej!
SvaraRaderaVad heter tårtan i programmet? Vet du om den finns den med på recept.nu?
Tack för en bra blogg! :)
Hej Johanna
SvaraRaderaHär är länken på receptet från "Halv Åtta hos mig"
Mvh Lina
http://www.recept.nu/1.305115/susanne_pettersson/kakor_tartor/agg_mejeri/fluffig_chokladtarta_med_hallon_physalis_och_gradde
En fråga; håller kakan "ihop" och blir den "klar" i ugnen utan varken mjöl eller bakpulver eller liknande? :)
SvaraRaderaInga som helst problem Johanna! :) Lina
SvaraRaderaInga som helst problem Johanna! :) Lina
SvaraRadera