Jag har precis sjunkit ner i soffan med min man efter att ha varit Masterchef i mitt egna kök. I går avgjordes finalen mellan Jennifer och Adrian i MasterChef USA som jag har följt med spänning. Finalen bestod i att göra en 3-rätters middag på 2 timmar. Den 9e Januari börjar Sveriges Mästerkock sändas på TV4 vilket jag ser fram emot av lite olika anledningar. :)
Kvällens tema blev därför att göra en 3 rätters middag på 2 timmar...
Jag lyckades och blev klar på 100 min. Och så här såg kvällens menyn ut...
*
Förrätt
Varm Chevré med vinkaramelliserade
färska fikon
*
Huvudrätt
Châteaubriand med parmesanpotatiskaka, rödvinsås,
karamelliserad steklök och sauterad brysselkål
*
Dessert
Limepanacotta med passionsfrukt
*
Dryck
Umbala
Rött Bag-in-box
Här följer receptet...
Ingredienser för 2 personer
Tid: 2 timmar
Varm Chévre med fikon
2 st färska fikon
1/2 dl vin
1 msk balsamvinäger
1/2 dl rörsocker
pinjenötter
Chateaubriand
400 g oxfilé
salt
peppar
2 solo vitlökar
färsk timjan
Potatiskaka med parmesan
800 g fast potatis av god sort
2 dl riven parmesanost
2 msk olivolja
salt
Sauterad Brysselkål
1/2 nät brysselkål
salt
socker
smör
Karamelliserad steklök
10 steklökar
smör
2 msk balsamvinäger
Rödvinsås
1 palsternacka
1 liten fänkål
2 charlottenlökar
1 solo vitlök
1 morot
3 dl rödvin
1 msk balsamvinäger
1 dl vatten
2 msk oxfond
1 msk tomatpuré
färsk timjan
1 msk rörsocker
25 g smör
Panacotta
2 dl grädde
3 msk rörsocker
1 tsk vanlijsocker
rivet skal från 1/2 lime
saften från 1 lime
1,5 gelatinblad
Gör så här...
Börja med potatisen...
Sätt ugnen på 220 grader. Skala potatisen och skär i tunna skivor.
Täck en form med bakplåtspapper och smörj med smör.
Varva potatis, olivolja, salt och parmesan. Täck potatisen med
bakplåtspapper och ställ en vattenfylld form över potatisen som pressar ihop den. Grädda i ugn 30 min. Ta bort tyngden och översta pappret. Höj värmen och grädda tills potatisen fått fin färg. Låt svalna.
Gör nu panacottan...
Lägg gelatinbladen i vatten i 5 min. Koka upp grädde, socker och smaksättning under omrörning. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i gräddblandningen. Vispa och sjud några minuter. Fyll 2 skålar och ställ in i kylen i minst 2 timmar.
Fortsätt med rödvinsåsen...
Hacka grönsakerna och stek i smör utan att få färg. Tillsätt resten och reducera ner såsen tills 2 dl återstår. Sila bort grönsakerna.
Rör till sist ner smöret för att runda av såsen.
Nu till köttet...(medium rare)
Chateaubriand görs på oxfiléns fina mittdel. Salta och peppra. Stek runt om i 75 gram smör tills den får en fin yta. Lägg vitlök och timjan i pannan och fräs några minuter. Ställ in köttet (gärna med hela grytan) i ugnen (220 grader) och stek i 8 min. För mindre rött kött låt det stå i ugnen längre.
Ta ut köttet och låta vila under folie under tiden det andra blir klart.
Skär köttet i 3-4 cm tjocka skivor.
Ta ut köttet och låta vila under folie under tiden det andra blir klart.
Skär köttet i 3-4 cm tjocka skivor.
Till sist...tillbehören och förrätten...
Rensa brysselkålen från bruna blad och skär bort roten. Koka 5 min i vatten. Sila bort vattnet och sautera kålen i smör. Tillsätt lite salt och socker.
Stek smålökarna i smör. Tillsätt 2 msk balsamvinäger och
sjud på låg värme i ca 10 min.
Skär fikonen i 4 delar. Smält socker i en kastrull.Lägg i fikonen och rör om. Tillsätt vin och vinäger. Låt sjuda några minuter. Dela Chevrén i 2 fina bitar och strö några pinjenötter på osten. Gratinera 4 min i 220 grader.
Garnera med fikon och ringla över lite av vinreduktionen.
Bon Apetit och ha en skön helg alla matälskare!!
alldeles lysande rödvinssås
SvaraRaderaByt dryck för guds skull!!! umbala? lät som en jättegod måltid, men ett ripassovin hade passat betydligt bättre till! :)
SvaraRaderaKan hålla med om att det finns bättre viner men det var det vin som fanns hemma just då. Passade dock bra att ha in såsen 😉
RaderaKan hålla med om att det finns bättre viner men det var det vin som fanns hemma just då. Passade dock bra att ha in såsen 😉
Radera