Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder.
Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.
Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären.
Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller? Nej, förmodligen inte...det är ju Leif Mannerström vi talar om här :)
Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären.
Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller? Nej, förmodligen inte...det är ju Leif Mannerström vi talar om här :)
Tid: 2 timmar
800 g ryggbiff
1 kg potatis
200 g rimmat fläsk
2 stora gula lökar
1 purjolök (det vita)
1 tsk kryddpepppar
1 tsk vitpepparkorn
2 kryddnejlikor
smör till stekning
1/2 msk mjöl
6 lagerblad
5 dl köttbuljong
33 cl ljus öl
salt
Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva löken fint, ansa och skär purjon i tunna ringar.
Skiva köttet och fläsket i tunna skivor.
Stöt alla kryddor, förutom lagerblad, i en mortel.
Bryn kött, lök och potatis i smör men var för sig utan att få färg.
Varva allt i en smord form eller i gjutjärnsgryta.
Börja och avsluta med potatis.
Strö kryddor och salt mellan varven.
Låt puttra under lock i ugnen i ca 1,5 timma.
såsen som fått fin smak av alla ingredienser.
Lovely!!
Servera med inlagd gurka, Findus fina småärtor och ett gott knäckebröd.
Söndagkvällen är räddad och nu blir det mer filmtajm :)
Kommentarer
Skicka en kommentar