Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost.

Ingredienser till 4 portioner

Blötlägg lergrytan i 20 minuter. 

Sätt ugnen på 200 grader.

600 g blandfärs
1 gul lök
100 g champinjoner
1 stor vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 msk salt
1 msk socker
1 tsk tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk ströbröd
1 pkt bacon

GARNERING
8 katrinplommon
1gul lök
1 morot
Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet.
Rör ner färsen och forma till en fin limpa.
Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon,
morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma.
När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen
utan lock i ytterligare 15 min för att få en fin knaprig yta.
SÅSEN

Stekskyn
2 dl grädde
1 tsk köttbuljong
Några stänk soja
socker

Koka ihop såsen och red med mjöl och vatten

Smörkokta Morötter
4 morötter
1 dl vatten
1-2 msk smör

Koka ca 15 min tills vattnet kokat bort och bara smöret återstår
Servera med kokt potatis, smörkokta morötter och
Findus fina små ärtor (Petit Pois)

Kommentarer

  1. Ska jag testa nån gång. Fast i vanlig stekgryta. Hoppas det går lika bra. Eller vad tror du?
    Kramiz Marie

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Hejsan, jag "ramlade" över din super goda blogg :) Har lagt den i favoriter...såklart ;)
    Ska verkligen laga massa av dina recept.
    Ha en bra kväll.
    Mvh susanne Bodin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Susanne!
      Tack, va kul att du gillar min blogg! Jag har startat en ny blogg som heter www.linaskok.se som jag kommer köra parallellt med denna och som jag kommer uppdatera oftare. Ta gärna en titt på den oxå! :-)
      Mvh Lina

      Radera
  4. Detta blev riktigt gott. Kommer minska lite på saltet nästa gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rickard!
      Härligt att det smakade! Det där med salt är ju en smaksak. Jag saltar alltid mycket i färs då jag oftast tycker köttbullar och biffar är för osaltade/kryddade när man äter ute. Men som sagt, det är en smaksak och det går ju alltid tillsätta salt i efterhand. Ha en trevlig kväll!
      Mvh Lina

      Radera
  5. Fast man ska väl inte sätta in lergrytan i en varm ugn? Då går den ju sönder. En lergryta ska väl alltid ställas in i kall ugn. Eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena! Lergrytan ska blötläggas innan den ställs in i ugnen. Mvh Lina

      Radera
    2. Lina så här skrev du "Sätt ugnen på 200 grader och blötlägg lergrytan 20 minuter". Då är ju ugnen redan varm när lergrytan är färdigblötlagd!

      Radera
  6. Det där blev supergott! Skippade katrinplommonen o tryckte i lite chilli (Tjejen är ifrån Thailand) Vi blev båda mätta o belåtna :) Tack så mycket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va roligt att du gillade receptet Krister! Kan tänka mig att lite chili satte fart på rätten. :-) Mvh Lina

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif