Fortsätt till huvudinnehåll

Gnocchi med Sidfläsk & Grönsaker á la Ernst Kirchsteiger...

I veckan kollade jag på Ernst sommar där han renoverar ett helt underbart gammalt orangeri. Jag skulle ge hur mycket som helst för att äga det stället. Under programmet lagade han även Gnocci som såg helt underbart god ut så igår gjorde jag min variant på den rätten och det var en riktigt hit. Det kommer bli mycket Gnocchi framöver, dels för att det är enkel och god mat men även för att jag älskar italienskt. Jag säger som Ernst, ju enklare mat, desto godare. :-) På kvällen hade vi trädgårdsfest i samband med Karl Oskar dagarna i stan och det blev en riktigt kul kväll. :-) Tack alla som förgyllde kvällen hos oss! :-) 
Ingredienser till 4 portioner
  • Gnocchi
  • 600 g mjölig potatis
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl mjöl
  • 2 msk riven parmesanost
  • Fläsk & Grönsakssås
  • 300 g varmrökt sidfläsk
  • 1 knippe salladslök
  • 2 salladslökar
  • 1 liten rödlök
  • 1 solo vitlök (alt 3 klyftor)
  • 150 g blandsallad
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 30 g rostade pinjenötter
Koka potatisen med skal på. Låt svalna och skär bort skalet. Stöt potatisen och blanda ner ägg, mjöl och parmesan. Knåda ihop degen på mjölat bakbord. Ta till mer mjöl ifall degen är för blöt. Rulla två längder och skär ut centimeterstora bitar. Koka upp vatten. Lägg i gnoccin. När de kommer upp till ytan är de klara. Lägg på en handduk och låt rinna av. Gör under tiden grönsaksblandningen. Skär fläsket i bitar. Skölj salladen och låt rinna av. Skär grönsakerna fint. Stek fläsket i en panna till det blivit lite knaprigt.Tillsätt lök och låt fräsa någon minut. Häll på vinäger och olivolja. Lägg i salladen och låt steka ,med tills den sjunker ihop. Vänd till sist ner Gnocchin. Smaka av med salt och peppar. Toppas gärna med rostade pinjenötter. Dessa glömde jag lägga i så de åt jag vid sidan om i stället. :-)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö