Jag älskar kålpudding och kåldolmar men lagar det alldeles för sällan. Lite bökigt är det ju faktiskt att göra dolmar då man ska förvälla kålbladen och vika ihop och få dom att hålla ihop osv. Så varför krångla till det? När jag tog en powerwalk efter jobbet idag kom jag på den genialiska idén att göra kålbiffar på kålbädd i stället. Varför ser man aldrig det i kok-böckerna? Det smakar ju likadant eftersom grunden till färsen är den samma. Jag är av den åsikten att inte ha ris i min färs när jag gör kålpudding då jag tycker det blir torrt utan jag vill ha saftig och god färs och gör den därför likadan som när jag gör vanliga biffar.
Ingredienser till ca 15 biffar
500 g nötfärs
1/2 kålhuvud
1 gul lök
1 ägg
1 dl grädde
salt
svartpeppar
socker
Kålbädd
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär 2/3 av kålen i bitar och spara resten till biffarna.
Stek kålen i smör några minuter.
Tillsätt lite sirap och salt och rör rom.
Bred ut kålen i en eldfast form och stek i ugn ca 15 min tills det fått färg.
Gör biffarna under tiden.
Biffarna
Mixa allt till biffarna i matberedaren.
Rulla fina biffar och bryn hastigt i smör runt om.
Koka ur skyn efter varje stekning och häll i en kastrull.
Ta ut kålen och lägg biffarna på kålbädden och stek klart
biffarna i ugnen i ca 10 min.
Såsen
2 dl steksky
3 dl grädde
köttbuljong
salt
peppar
socker
lite pressad citronsaft
Koka upp skysåsen.
Häll av vätskan från biffarna och kålen i skysåsen.
Tillsätt grädden och sjud ca 20 min.
Smaka av med kryddorna och sjud tills såsen blivit lite simmig.
Servera kålbiffarna med kokt potatis, sås och lingon.
Kommentarer
Skicka en kommentar