Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Kraftig Chokladkräm med Knäckflarn...

Detta måste vara världens godaste chokladkräm! :-) Vill man göra en muffins av den går det lika bra eller en chokladbotten som man bakar i ugnen och toppar med chokladkrämen. Den är så allsidig och smidig att laga till. Denna gången bjöd jag på den som en chokladmousse och den bara smälter in munnen. Med en kraftig smak av choklad och en liten touch av salt blir bara så klockrent och underbart gott till en kopp stark kaffe. Helt klart min favorit dessert, chokladtokig som jag är. :-)   Ingredienser till 8 personer 125 g smör 125 g socker 125 g mörk choklad med havssalt 3 äggulor 3 äggvitor Smält smöret och tillsätt socker och choklad. Låt svalna något. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Lägg äggulorna i chokladsmeten och rör om till en jämn smet. Vänd ner smeten i äggvitorna och blanda väl. Portionera upp chokladen i skålar eller glas och ställt in i kylen. Servera med knäckflarn. Knäckflarn 50 gram mandelspån 50 g smör 0,5 dl socker 1 msk vetemjöl 1 msk gräd...

Chevreostpaj i miniformat...

Just nu är det fullt ös på alla håll och mina kockuppdrag blir bara fler och fler, vilket är skitkul. :-) I helgen som gick kockade jag för ett glatt gäng om 12 personer på Högstorp i Växjö och till förrätt fick de denna minipaj med chevreost. Jag serverade den på en liten bädd med blandsallad samt Serranoskinka, rostade pinjenötter och honung. Denna veckan har jag ytterligare två uppdrag inbokade så det är mycket planering inför dem just nu, därför blir bloggandet lite lidande. Vill du hyra mig som kock för en kväll? För 400 kr per kuvert kommer jag hem till er med alla råvaror och lagar en trerätters meny till dig och ditt sällskap. Läs mer och boka mig  här . :-) Ingredienser till 12-14 minipajer Pajdeg 2,5 dl mjöl 100 g smör 1 ägg Fyllning Ruccolasallad Chevreost riven stark ost Äggstanning 1 dl mjölk 2 dl grädde 3 ägg salt peppar Sätt ugnen på 200 grader. Gör pajdegen, enklast i matberedare. Lat vila i kylen 30 minuter. Kavla ut degen och skär ut rundlar...

Caesarsallad på Isbergssallad...

Tredje veckan med GI och vi fortsätter äta lätt under veckorna. :-) Det tråkiga är att det inte blir så mycket matlagning eftersom variationen inte blir så stor. Vissa dagar är jag så sugen på paj, potatis, pasta och massa annat så jag nästan smäller av. Jag kände inte för omelett idag utan det blev kylskåps rens och jag hittade lite grillad kyckling som blivit över en annan kväll. Det fick helt enkelt bli en Caesarsallad fast på isbergssallad i stället för romansallad som det egentligen ska vara. Jag skar bitar av kycklingfilén som jag stekte lite lätt tillsammans med det rökta sidfläsket vilket sätter en god smak på kycklingen. Sen vispade jag ihop en krämig god Caesardressing som  smaksätts med bl a ansjovis. Mmmmm va gott det blev. :-) Ingredienser till 2 personer 8 romansalladsblad 200 g rökt sidfläsk (bacon) 250 g färdiggrillad kycklingfilé riven parmesanost Dressing 2 tsk vit balsamvinäger 2 tsk dijonsenap 1 pressad vitlöksklyfta 1 tsk ansjovisspad 1 äggula ...

Avokadosallad med Entrécote, Skysås och Kokt Ägg...

Efter all god mat och dryck i julhelgen har vi lagt kolhydraterna på hyllan under veckorna och lagat lite mer hälsosam mat. Det ger resultat men jäklar va svårt det är att hålla sig ifrån den där lilla chokladkakan eller rostade mackan, men man vänjer sig. :-) Jag köpte 2 kg ryggbiff och entrecote i veckan som jag vakuumförpackat och lagt i kylen. I o m vakuumförpackningen kan köttet lätt ligga i kylen upp till 10 dagar utan att bli dåligt samtidigt som det möras. Jag älskar min vakuummaskin. :-) Vi har varierat med omelett och sallad som tillbehör till köttet och en god skysås som gör att det blir saftigt och gott. :-) Vi startade veckan med en god avokadosallad med citrusdressing och perfekt kokta ägg. Så fräscht och så gott! GI-mat behöver inte vara tråkigt. Laga det precis som du brukar men skippa den där potatisen eller pastan. :-) Ingredienser till 2 personer 400 g entrécote salt peppar smör Skysås 2 dl vatten 1 msk Yakiniusås salt peppar Sallad Romansallad Avoc...

Tre Smakfulla Kanapéer,,,

God fortsättning på 2015 får jag börja med att säga! :-) Nu ser jag fram emot ett nytt spännande och händelserikt år och jag har redan flera kockuppdrag inbokade. :-) Igår, Nyårsafton, hade jag mitt sista kockuppdrag för 2014. Det var ju lite speciellt att jobba denna kvällen i stället för att fira med våra egna vänner som vi brukar men jag hann med båda delarna så det blev dubbelt så roligt. :-) Uppdraget jag hade var för 8 personer och det var ett glatt gäng jag kom till, varav två personer jag kände sedan tidigare.Eftersom det var Nyår spetsade jag till menyn med några munsbitar som de skulle bjuda på till fördrinken så det blev några timmars extra förberedelser. Menyn de valt var min Hummersoppa (som tog mig till Sveriges Mästerkock 2012) följt av Cognacsflamerad Oxfilé med grönpepparsås och en chokladkaka med limemousse och bär till dessert. Till fördrinken fick de dessa tre små kanapéer. Alla var supernöjda och jag fick mycket beröm för min mat vilket värmer i hjärtat. Vid h...

Wakame och Halstrad Oxfilé...

För några år sedan när vi var i Köpenhamn åt vi en helt underbar Kobe-biff på  Hereford Beefstouw  som ligger på Tivoli. Till biffen serverades Wakame, en brunalg som används mycket i ostasiatisk matlagning och det ville vi äta idag. :-) Men var hittar man Wakame i Växjö? Jo, det kan man köpa på Moshi Moshi som är en Sushi-restaurang men den finns även att köpa djupfryst i Thaibutiken vi har i stan så vi köpte båda delarna. Wakame är väldigt mild till smaken men den är smaksatt med lite stark krydda och sesamfrön som ger en jättegod smak. Den är dessutom väldigt näringsrik så det kändes som rena hälsomiddagen idag. :-) Vi köpte fin oxfilé till som jag halstrade hastigt och lät vila 20 minuter så den fick en fin medium grad inuti. Av stekskyn gjorde jag en skysås baserad på Teriyaki vilket blev en fullträff till Wakamen. Ingredienser till 2 personer 400 g Oxfilé 400 g Wakame Skysås 3 dl vatten stekskyn från köttet 2 msk Teriyakisås 1 tsk worcestershiresås chi...

Petit Choux Fyllda med Kaviargrädde...

Snart är det nyår och då har jag ett inbokat kockuppdrag vilket ska blir superkul! :-) Jag har börjat planera inför menyn och idag har jag testbakat Petit Choux, som jag ska bjuda på som tilltugg till välkomstdrinken, för det är lätt att misslyckas med degen. Petit Choux är en fransk liten bakelse som man fyller med något och jag bjuder ofta på den som tilltugg. På senare tid har jag gjort min egen petit choux deg i stället för att köpa färdig mix. :-) Det är jätteviktigt att man får rätt konsistens på smeten och att man inte öppnar ugnen medan de gräddas då de är väldigt känsliga för drag. Sen låter man dem svalna och fyller dem med något gott, salt som sött. Min favoritfyllning är just denna...vispad grädde smaksatt med dill och kaviar. Ett perfekt litet tilltugg! :-) Vill du hyra mig som kock? Läs mer och boka mig  här! Ingredienser till ca 20 st små Petit Choux 50 g smör 2 dl vatten 1 dl mjöl 2 ägg Fyllning 1,5 dl Grädde kaviar efter smak 2 msk hackad dill Sätt...