Fortsätt till huvudinnehåll

Linas originella Lussebullar...

Idag har jag nog gjort världshistoriens fulaste Lussebullar. Har ni sett Lussebullar i form någon gång? Det har inte jag men nu har jag gjort dom i alla fall. Allt började så bra och det blev en fin och fluffig deg men när jag sen skulle forma fina bullar så blev det tvärstopp. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, Jag kommer inte bli någon bagare. ;)


Efter en plåt med något så där fina bullar tröttnade jag och gjorde helt enkelt bara runda bullar i en form i stället. 
Huvudsaken är ju att som blev goda, ellerhur?


 Jag hade även köpt mig en pepparkaksdeg på Hovs Bageri, eftersom jag inte hade ork att göra en egen, men när jag väl började kavla insåg jag att det här skulle ta föööör lång tid och dessutom blev dom missformade när jag skulle flytta över dom till plåten. Åhej...Så jag knådade ihop degen igen och beslutade att ge den till mamma så köper jag mina 
favoritpepparkakor på Hovs Bageri i Växjö i stället. 

Ingredienser till ca 30 st
Tid: 2 timmar

1 pkt jäst
159 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran
ca 17 dl mjöl
Smält smör och tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i matassistenten och häll över mjölkblandningen.
Vispa till jästen lösts upp.
Tillsätt Kesella, salt, socker och saffran och arbeta ihop smeten.
Tillsätt 15 dl mjöl och arbeta degen i ca 5 min.
Låt vila under bakduk 30 min.
Tillsätt 2 dl mjöl och arbeta degen på bänken.
Forma till dom och lägg på bakplåtspapper.
Jäs 20 min till dubbel storlek. Pensla med ägg och
tryck i russin. Grädda ca 9 min i 175 grader.

Hela helgen kantas av glöggmys och i morgon fylls huset 
med goda vänner för att fira in 1:a Advent. 
Då kommer jag bjuda på mer gott...

Ha en mysig helg där ute!! :)







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö