Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Crépes...helt enkelt,,,

Ojoj, nu var det allt ett tag sedan jag bloggade men det har sin förklaring. 
Helgen spenderade jag i Stockholm med nära och kära och veckan har varit full av aktivitet. Vinprovning i går kväll med vårt lilla sällskap som träffas ungefär en gång i månaden för att provar viner, äta lite gott och sitta och surra. 
Himla trevligt! :)


Nyss hemkommen från frissan där jag suttit i 3 timmar. Äntligen känner jag igen mig, det blev rejält kopprigt, vilket jag ville och en hel dm kortare vilket oxå behövdes. Lagom till semestern om en vecka. :)




Ikväll kommer bästa vännen hem på lite tjejsnack, vilket var på tok för länge sedan och då ska jag bjuda på Crépes. Blev sugen på det i måndags när det var en av dagens på Golfklubben. Pannkakor på restaurang tycker jag inte om då jag tycker dom alltid är bleka, för tjocka och för söta. Jag vill ha lätta pannkakor med lite sälta i. Det söta lägger man ju på dom så varför sockra?


Ingredienser till 9 Crépes

Pannkakor
3 ägg
5 dl dl mjölk
2,5 dl mjöl
1 nya salt
smör

Vispa ägg och 1 dl av mjölken. 
Tillsätt 1 dl mjöl och salt. Vispa ihop.
Tillsätt resten av mjölken och mjölet och vispa till en jämn smet.
Smaka av med salt
Stek fina tunna pannkakor i smör.
Bechamelsås
25 g smör
3/4 dl mjöl
5 dl standardmjölk
salt
peppar
socker

Gör en bottenredning på smör och mjöl.
Tillsätt mjölken och låt sjuda ca 15 min.
Rör ofta så den inte bränner fast.'
Smaka av med kryddorna.

Fyllning 1
Räkstuvning
1/2 sats bechamelsås
30 skalade räkor
1/2 dl hackad dill

Skär räkorna i 2 delar. 
Rör ner räkorna i bechamelsåsen och tillsätt dillen.

Fyllning 2
Champinjonstuvning

1/2 sats Bechamelsats
8 champinjoner
1 stor gul lök
1/2 dl madeira
salt

Hacka lök och champinjoner.
Fräs i smör.
Tillsätt madeiran och låt koka in.
Smaka av med salt.
Häll blandningen i bechamelsåsen och rör om.

Riv lite parmesanost över och grädda 10 min i 150 grader
Så här fina blev dom...och goda förståss!! 

Ha en go kväll där ute!!




Kommentarer

  1. Japp! Goda blev dom!! Det kan jag verkligen intyga. Speciellt räkcrepesen.... Jisses så smarriga. Tack hjärtat! <3
    Puss Marie

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö