För några veckor sedan lagade jag lite buffémat till en förfest vi hade och jag bjöd bl a på pestopaj och lax men jag gjorde även små smarriga frikadeller.
Äkta frikadeller ska egentligen kokas men jag gjorde en variant och förstekte dem lite för att få en fin färg, därefter kokade jag klart dem i en god tomatsås som jag gjorde av det jag hade i skåpen. Dessa blev även god nattamat när vi kom hem från stan, det enda som behövdes var lite god pasta som jag vände ner dom i. En perfekt Lady & Lufsen avslutning på kvällen kan man säga...
Äkta frikadeller ska egentligen kokas men jag gjorde en variant och förstekte dem lite för att få en fin färg, därefter kokade jag klart dem i en god tomatsås som jag gjorde av det jag hade i skåpen. Dessa blev även god nattamat när vi kom hem från stan, det enda som behövdes var lite god pasta som jag vände ner dom i. En perfekt Lady & Lufsen avslutning på kvällen kan man säga...
Ingredienser Frikadeller
500 g blandfärs
1 gul lök
1 solo vitlök
1 ägg
1 dl grädde
1 msk salt
1 msk socker
1 tsk svartpeppar
1/2 kruka basilika
1/2 kruka timjan
Kör allt i matberedaren och rulla små fina köttbullar.
Stek runt om i smör.
Ta vara på stekskyn efter varje stekning.
Tomatsås
1 solo vitlök
1 burk krossade tomater
1 dl Heinz chilisås
2 msk balsamvinäger
2 dl rödvin
1 dl steksky från köttbullarna
2 msk hackad färsk basilika
salt
peppar
socker
1 msk olivolja
smör
Hacka vitlöken och stek i smör utan att få färg.
Tillsätt resten och låt sjuda ca 20 min.
Rör om då och då.
Smaka av med salt, peppar och lite socker.
Montera till sist ner olivoljan för att runda av smaken.
Lägg i frikadellerna i såsen och låt sjuda ytterligare 15 min.
Låt svalna innan servering.
Lika goda som plockmat som till god spagetti.
500 g blandfärs
1 gul lök
1 solo vitlök
1 ägg
1 dl grädde
1 msk salt
1 msk socker
1 tsk svartpeppar
1/2 kruka basilika
1/2 kruka timjan
Kör allt i matberedaren och rulla små fina köttbullar.
Stek runt om i smör.
Ta vara på stekskyn efter varje stekning.
Tomatsås
1 solo vitlök
1 burk krossade tomater
1 dl Heinz chilisås
2 msk balsamvinäger
2 dl rödvin
1 dl steksky från köttbullarna
2 msk hackad färsk basilika
salt
peppar
socker
1 msk olivolja
smör
Hacka vitlöken och stek i smör utan att få färg.
Tillsätt resten och låt sjuda ca 20 min.
Rör om då och då.
Smaka av med salt, peppar och lite socker.
Montera till sist ner olivoljan för att runda av smaken.
Lägg i frikadellerna i såsen och låt sjuda ytterligare 15 min.
Låt svalna innan servering.
Lika goda som plockmat som till god spagetti.
Kommentarer
Skicka en kommentar