Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås?? 


Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma 
mackor med räkstuvning i stället.

Ingredienser till 2 personer

2 skivor gott rostbröd
2 ägg
200 g färska räkor

Skala räkorna och koka äggen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek brödet i smör runt om om lägg sedan på hushållspapper.

Béchamelsås
2 msk smör
2 msk mjöl
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
0,5 dl hackad timjan
salt 
peppar
socker
riven västerbottenost

Gör en bottenredning av smör och mjöl.
Tillsätt mjölk och grädde och hackad timjan.
Låt sjuda på låg värme ca 15 min under omrörning.
Smaka av med salt, peppar och lite socker.
Rör till sist ner räkorna i stuvningen.
Skär äggen i äggskärare.
Lägg äggskivorna på brödet och lägg på en klick med räkstuvning.
Toppa med ost och gratinera i ugn ca 10 min.


Håll nu tummarna för mig att jag hittar mycket svamp i skogen...om inte annat kan jag ju köpa ett kilo på torget. :))



Kommentarer

  1. Hr sett gratinerad räkmacka på en restaurang, innan hade jag aldrig hört talas om det! Verkar väldigt gott och en kul idé!

    SvaraRadera
  2. Det är jättegott så testa detta!! Jag smaksatte med timjan som jag älskar men dill blir ju oxå supergott!! Lycka till!
    //Lina

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Skön Hemmakväll med Kalkonkorv Stroganoff...

Detta blir förmodligen det sista inlägget innan midsommar som vi kommer fira i Växjö med stort gäng vänner vilket jag verkligen ser fram emot. :-) Nästa vecka drar semestrarna igång på jobbet men jag får vänta 4 veckor till. I morgon har vi vår sista nätverkande sopplunch för säsongen på  jobbet   men i stället för soppa kommer jag laga en härlig sommarsallad och till kaffet kommer vi bjuda på  Alvestaglass  så jag hoppas på många glada gäster i morgon. :-) Kvällen blev lugn och bjöd på husman som mannen önskade sig efter flera dagar på resande fot. :-) Ingredienser till 4 portioner 400 g kalkonkorv 1 stor gul lök 15 cocktailtomater 1/2 dl Heinz Chilisås 3 dl grädde salt grov svartpeppar 1 tsk japansk soja persilja till garnering smör ris Skär korven i bitar och bryn i smör. Tillsätt skivad lök och stek tillsammans smed korven utan att få färg. Dela tomaterna och tillsätt dessa tillsammans med chilisås. Rör om och tillsätt grädde och kryddor. Koka upp och låt sjuda

Ugnsstekt Fläsklägg...

Hela helgen har bestått av god matlagning. Igår  kockade  jag i Virestad utanför Växjö, där jag serverade 10 glada tjejer en tre rätters meny. :-) De valde ugnsbakade rödbetor till förrätt, Tournedos till varmrätt och slutligen Creme Brulee som är den absolut populäraste desserten på min meny. Det är faktiskt min egna favorit oxå. :-P Idag blev det åter igen husman till söndagsmiddag men kanske inte den vanligaste rätten utan rostat fläsklägg. I stället för att laga till den som man brukar med rotmos och pepparrot, rostade jag den i ugn, insmord i kryddor. Av löken och köttsaften blir det en kraftig och underbar skysås, men en ganska tjock sådan. Till köttet serverade jag ett krämigt palsternackspuré samt morötter och haricoverts. Inspirationen kommer från en av mina favoritkockar, Jamie Oliver. Jag ÄLSKAR Jamies sätt att laga mat och han brinner oxå för rustik husman, precis som jag. :-) En sak som är säker är att min pappa som dessvärre inte är livet längre hade älskat denna rätten.