En pizzabagare här bor i staden, han bakar pizzor mest hela dagen...lalalala...
Tur är väl det för jag kommer inte bli nån pizzabagare i alla fall. Snodde ihop degen på förmiddagen som fick stå och jäsa 1,5 timma sen plastade jag in degen i 4 delar och la in i kylen innan det blev dags för tillagning. Under tiden lagade jag till en god tomatsås till fyllningen. Degen blev kanon, krispig och fin men det jobbiga är att få den rund och fin som pizzabagarna får. Att flytta degen till pizzastenen är ett moment för sig kan jag ju säga men smaken satt där i alla fall. Av degen gjorde jag två vanliga och två inbakade pizzor.
Ingredienser till 4 pizzor
Degen
25 g jäst
3,5 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
9 dl mjöl
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt.
Tillsätt 7-8 dl mjöl och arbeta degen hårt ca 5 min i en assistent.
Låt jäsa under bakduk 90 min.
Fyllning
Tomatsås
smakrik ost
rökt eller kokt skinka
Färsk basilika
Tomatsåsen
1 gul lök
1 solo vitlök
1/2 dl rött vin
1-2 msk balsamvinäger
1 burk krossade tomater
1 näve hackad basilka
1 msk tomatpuré
salt
peppar
lite socker
olivolja
Hacka lök och vitlök och fräs i smör utan att få färg.
Tillsätt vin och vinäger och koka ner till hälften.
Tillsätt resten och låt sjuda ca 20 min.
Låt svalna.
Kommentarer
Skicka en kommentar