Fortsätt till huvudinnehåll

Jordärtskocksoppa...


Jag kan inte komma ihåg när jag åt jordärtskocksoppa sist och jag blir osäker på om jag ätit det över huvud taget? I alla matprogram man ser numera lagas den ofta så ikväll gjorde jag en sats och den blev jättegod. :-) När jag väl åt den kände jag igen smaken och kunde konstatera att jag har ätit den tidigare men vet som sagt var inte när. Den kanske inte var tillräckligt god för att jag skulle komma ihåg den...vad vet jag. :-) Till skillnad från kronärtskockan som växer ovan jord och växer på en tistelliknande växt, är jordärtskockan en knölig rot som växer under jord på en slags solros. Jag har ingen bra erfarenhet av kronärtskocka, det är nog en av de råvaror jag verkligen inte gillar men det beror nog på att den jag fick på restaurang för ett antal år sedan bara smakade kvalmigt och jag klöktes nästan när jag åt den. :-( Jag får se när jag är mogen att ge den en andra chans? :-)


Ingredienser till 4 portioner
  • 2 charlottenlökar
  • 200 g potatis
  • 300 g jordärtskocka
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 liter vatten med grönsaksbuljong (tärning, fond eller pulver)
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 3 dl grädde
  • salt
  • peppar
Hacka löken och fräs i smör utan att få färg. Tillsätt vatten, buljong, vin och vinäger. Skala och tärna potatis och jordärtskockor. Riv morot och palsternacka grovt och häll ner alla rotfrukter i grytan. Låt koka ca 25 minuter. Mixa soppan med stavmixer. Tillsätt grädde och låt sjuda 10 min till. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Servera med ett gott bröd och smör. 

Ni har väl inte missat min nya matblogg? Välkomna in på www.linaskok.se


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö