Jag kan inte komma ihåg när jag åt jordärtskocksoppa sist och jag blir osäker på om jag ätit det över huvud taget? I alla matprogram man ser numera lagas den ofta så ikväll gjorde jag en sats och den blev jättegod. :-) När jag väl åt den kände jag igen smaken och kunde konstatera att jag har ätit den tidigare men vet som sagt var inte när. Den kanske inte var tillräckligt god för att jag skulle komma ihåg den...vad vet jag. :-) Till skillnad från kronärtskockan som växer ovan jord och växer på en tistelliknande växt, är jordärtskockan en knölig rot som växer under jord på en slags solros. Jag har ingen bra erfarenhet av kronärtskocka, det är nog en av de råvaror jag verkligen inte gillar men det beror nog på att den jag fick på restaurang för ett antal år sedan bara smakade kvalmigt och jag klöktes nästan när jag åt den. :-( Jag får se när jag är mogen att ge den en andra chans? :-)
Ingredienser till 4 portioner
- 2 charlottenlökar
- 200 g potatis
- 300 g jordärtskocka
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 1 liter vatten med grönsaksbuljong (tärning, fond eller pulver)
- 1 dl vitt vin
- 1 msk vit balsamvinäger
- 3 dl grädde
- salt
- peppar
Hacka löken och fräs i smör utan att få färg. Tillsätt vatten, buljong, vin och vinäger. Skala och tärna potatis och jordärtskockor. Riv morot och palsternacka grovt och häll ner alla rotfrukter i grytan. Låt koka ca 25 minuter. Mixa soppan med stavmixer. Tillsätt grädde och låt sjuda 10 min till. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Servera med ett gott bröd och smör.
Ni har väl inte missat min nya matblogg? Välkomna in på www.linaskok.se
Kommentarer
Skicka en kommentar