Igår hade vi cykelfest på Söder och det andra gången vi är med. Åter igen fick vi uppdraget att laga desserten och jag valde att bjuda på en av mina favorit desserter, Creme Brulée. I stället för den klassiska vanlijbruléen lagade jag två med olika smaksättningar som blev jättegoda. :-) I år var det rekordmånga som cyklade, över 200 personer och vi samlades på Bäckaslövskolan där vi fick en fördrink och ett kuvert med adressen vi skulle till på förrätt. Vi hamnade hos några väl bekanta till oss vilket var mycket trevligt. :-) Sen fortsatte vi till middagen där vi fick det sista kuvertet. I år hade man tvistat till det och splittrat alla par så det innebar att vi inte fick äta dessert ihop utan jag fick åka till någon annan medan min man fick servera vår dessert hemma. Efter desserten fortsatte efterfesten nere på Stadshotellet där alla sammanstrålade igen.
Ingredienser till 6 creme brulée
- Chokladbrulée
- 2,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl mjölk
- 75 g mörk choklad (70%)
- 1 msk calvdos
- rivet skal från 1 apelsin
- 4 äggulor
- 1 1/4 dl socker
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp mjölk, grädde, calvados och tillsätt rivet apelsinskal. Lägg i chokladen och låt den smälta. Rör ihop ägg och socker och blanda ner i chokladsmeten. Häll upp blandningen i små formar och ställ formarna i en till hälften vattenfylld långpanna och grädda mitt i ugnen 60 min eller till de har "stannat". Låt svalna. Strö ett jämt lager socker på bruléerna och bränn sockret med en gasolbrännare eller gratinera dem i 250 grader grill tills sockret smällt och fått lite färg.
Ingredienser till 6 creme brulée
- Limebrulée
- 3 1/4 dl grädde
- 1 1/4 dl mjölk
- 2 passionsfrukter
- saft och rivet skal från 1 lime
- 4 äggulor
- 3/4 dl socker
Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt limesaft och rivet limeskal och passionsfrukten. Låt sjuda en liten stund så smaken sätter sig. Sila bort kärnor och skal. Rör ihop ägg och socker och blanda ner i gräddmjölken. Häll upp blandningen i små formar och ställ formarna i en till hälften vattenfylld långpanna och grädda mitt i ugnen 60 min eller till de har stannat. Låt svalna. Strö ett jämt lager socker på bruléerna och bränn sockret med en gasolbrännare eller gratinera dem i 250 grader grill tills sockret smällt och fått lite färg.
Kommentarer
Skicka en kommentar