Fortsätt till huvudinnehåll

Torskrygg med Brynt Smör och Annat Gott...

För några helger sedan kom min gamla barndomsbästis hem på besök. :-) Vi har alltid jättemycket att prata om när vi träffas och vi blev sittandes hemma hela kvällen medan vi åt och drack gott. Vi har massor av minnen ihop så det blev både skratt och tårar. Då hon är väldigt duktig på vin och dessutom har jobbar på systemet fick hon välja vin till maten. :-) Tidigare den veckan hade jag ett kockuppdrag där jag lagade denna rätten så jag kände för en repris då det är en helt underbar rätt som dessutom är lätt att göra. Torskrygg när den är som bäst. Rena smaker och inga krusiduller. Inspirationen har jag fått från Restaurang Aptit i Växjö. :-) Vi drack ett gott torrt vitt vin som passade mycket bra till. Är du en riktig vinälskare och är villig att lägga en slant på bättre viner ska du kolla in denna länk på Naturviner som dessutom är hälsosammare vin.
Torskryggmedbryntsmör3-1
Ingredienser till 2 personer
  • 400 g färsk torskrygg med skinn
  • smör
  • Tillbehör
  • Färska räkor
  • Smörstekta champinjoner med dill
  • 200 g brynt smör
  • Stekt dillsvängd delikatesspotatis
Dela potatisen och koka i saltat vatten i 10 minuter. Ånga av den och låt svalna något. Värm upp olivolja och smör i wokpanna. Stek potatisen ca 10 minuter och rör om då och då så den får fin färg. Tillsätt hackad dill och salt. Skala räkorna. Skär svampen och stek den i smör tills den svettats ur. Smaka av med lite salt och tillsätt hackad dill. Värm upp en panna med mycket smör. Lägg fisken med skinnet neråt och stek hårt ca 3 minuter tills skinnet fått fin färg. Vänd fisken och stek 1 minut på andra sidan. Ställ av pannan och täck fisken med ett lock. Låt stå och eftersteka under lock i 5 minuter. Smält smör och låt det brynas sakta utan att brännas. Blanda räkorna med svampen och tillsätt hackad dill. Smaka av med lite salt. Servera och njut!
Torskryggmedbryntsmör2-1
Torskryggmedbryntsmör1-1

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö