Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Fluffig Chokladmousse med Krispiga Knäckflarn...

Igår hade jag ett kockuppdrag och lagade mat åt 14 glada tjejer i Öjaby. Allt gick jättebra och tjejerna var mycket nöjda med min mat. :-) Förberedelserna började redan i veckan då jag köpte in alla råvaror samt att jag bakade knäckflarn och gjorde limecurden som de vill ha till desserten. Desserten de valt till menyn var en chokladmousse. Moussen lagade jag redan på lördag morgonen för att den skulle hinna "sätta" sig till kvällen. Den är jättefluffig och god men inte så söt som de kan vara  eftersom den innehåller creme fraiche i stället för grädde vilken även gör den aningen syrlig. Tillsammans med limecurd blir det en fullträff. Se recept på limecurd   här . Choklad+lime=Sant Vill du hyra mig som kock för en kväll. Läs mer och boka mig   här! Ingredienser till 6 portioner 200 g choklad (minst 60% kakao) 2 msk mjölk 1 dl socker 6 ägg 1,5 dl smetanan eller creme fraiche Knäckflarn 50 gram mandelspån 50 g smör 0,5 dl socker 1 msk vetemjöl 1 msk mjölk...

Boeuf Bourguignon med Palsternackspuré...

Långkok är bland det bästa jag vet och det är äkta kärlek på en tallrik för mig men det är minsann ingen snabblagad mat utan den kräver tid och planering. :-) Tack vare min tryckkokare, som jag alltid gör långkok i, sparar jag massor av tid. En gryta som ska gå 2-3 timmar har jag klar på 50 minuter och köttet blir så mört och fint som det bara kan bli. Fördelen med en tryckkokare är oxå att alla smaker stannar i grytan i stället för att sippra ut som de gör ifall man använder en vanlig gjutjärnsgryta. :-P Denna grytan lagade jag i lördags och är en variant på Boeuf Bourguignon med massor av god smak. Det finns massor av recept på denna rätt och detta är min variant och jag tar alltid i mer råvaror för att få en riktig touch på den. Gudagott!! :-) Ingredienser till 4-6 portioner      Tid: ca 1,5-4 timmar 1,3 kg högrev 1 stor gul lök 2 morötter 2 palsternackor 5 vitlöksklyftor 3 lagerblad 100 g varmrökt sidfläsk 1 näve hackad timjan 10 vitpepparkorn 2 dl s...

Spröda Parmesankex...

I morgon ska jag vara mästerkock i mitt eget kök och laga en trerätters meny till våra vänner som kommer hem. :-) Har längtat efter att stå i köket en hel dag och redan i kväll förberedde jag lite av tilltugget och bakade spröda parmesankex som jag hittat i en brödbok. Satan va goda dom blev!!! Finns risk för att de tar slut redan ikväll men jag ska försöka hålla mig så gästerna får smaka på dem i morgon. Du vet väl att DU kan hyra mig som kock för en kväll? Planerar du en parmiddag, tjejmiddag eller en herrmiddag men vill slippa stå i köket. Då löser jag problemet år dig. Läs mer här Ingredienser till ca 25 kex  100 g färskriven parmesanost 120 g mjöl 100 g smör riven muskotnöt 1 nypa cayennepeppar 10 g havssalt 1 msk vatten torkad rosmarin och timjan till garnering Blanda samtliga ingredienser i en matberedare. Rulla smördegen till en rulle med ca 3 cm i diameter. Rulla degen i de torkade kryddorna. Lägg degen på ett fat och ställ in i kylen 30 minuter. Sätt ugne...

Hyr mig som kock för en kväll...

Nu är det höst och hösten betyder mysiga middagar med släkt och vänner. Hyr mig som din personliga kock för en kväll så du kan njuta och ta hand om dina gäster. Jag kommer hem till er och lagar en trerätters meny för 6-14 personer. Jag handlar allt, lagar allt och som grädde på moset städar jag köket efter mig. Visst låter det lyxigt! Läs mer om mitt hösterbjudande på  www.linaskok.se/hyrkockivaxjo 

Fish´n Chips med Remouladsås och Pommes Frites...

Denna helgen blir en ren vilohelg efter full aktivitet hela sommaren och våren. Ska bli skönt att bara slappa en hel helg och äta en massa god mat. :-) Mannen har bestämt hela helgens meny och det är jag glad för då det är lite idétorka ibland. Vi började med Fish´n Chips i fredags och jag gjorde allt från grunden. Mina pommes frites började jag förbereda redan i torsdags då de kräver en hel del innan tillagning för att få det perfekta resultatet och de blev verkligen PERFEKTA!!! :-) Så bra att jag inte kommer avslöja receptet. Jag köpte kolja i fiskbilen, vilket gubben rekommenderade när jag sa att jag skulle laga fish´n chips. Den kletade jag in i en god frityrsmet, smaksatt med öl och lime och avslutningsvis rörde jag ihop en jättegod remouladsås. Ojoj, va gott allt blev!! Resten av helgen blir det husmanskost. Just nu står oxbringan på spisen och recept på detta kommer snart. Ha en skön helg alla matglada! :-)   Ingredienser till 4 portioner 500 g färsk koljafilé Frityr...

En Variant på Gulaschsoppa med Hetta...

När vi var i Budapest i somras köpte jag med mig paprikakryddan som de använder i sin Ungerska Gulasch. :-) Den är jättestark men smakrik. I morgon är det dags för  Telekonsults nätverkande sopplunch  igen, som vi har varje torsdag. En gång i månaden lagar jag soppan och i morgon ska jag bjuda på en het Gulaschsoppa. I stället för högrev som det egentligen ska vara i en Gulasch gjorde jag den på blandfärs, vilket blir enklare och billigare eftersom jag lagar till ca 30 personer inför morgondagen. I min gulasch har jag även i selleri, vilket jag tycker ger en god smak i soppor och grytor. Ett tips när du köper selleri är att ta vara på bladen. De funkar bra som en smaksättare så hacka bladen och frys in.  Ingredienser till 4 portioner 500 g blandfärs 1 gul lök 1 solo vitlök 1 röd chilifrukt 2 burkar krossade tomater 1 liter vatten några stänk balsamvinäger 3 msk Heinz chilisås 4 potatisar 1 stjälk selleri 1 röd spetspaprika köttbuljong salt svartpeppar ...

Krämig Karl Johan Svampsoppa...

Jag tillhör inte den skaran som njuter av att plocka svamp men jag äter gärna svamp. :-) Det bästa är ju att jag har vänner och bekanta som älskar att plocka svamp och när det frivilligt erbjuds att plockas åt en, tackar jag ju inte nej såklart. I år har ju tydligen KarlJohan svampen tagit täten i skogen och det uppenbarligen kryllar av dem. Min chef plockade en hel korg full som jag fick för att laga KarlJohansvampsoppa av till vår nätverkande sopplunch som vi har varje torsdag på  Telekonsult Syd , där jag jobbar. :-) Jag har fått uppdraget att laga soppan den sista i varje månad .vilket är himla kul. När det gäller svamp har jag lite svårt att ange mängd då mycket försvinner när man rensar och när man steker svampen så jag höftar lite. Vill man ha mer i soppan tillsätter man givetvis mer. :-) Ingredienser till 6-8 portioner 1 kg Karl-Johan svamp (endast hatten) 2 gula lökar 2 solo vitlök 1/2 dl hackad timjan 3 dl vitt vin 1 liter vatten koncentrerad kycklingfond eft...