Fortsätt till huvudinnehåll

Krämig Karl Johan Svampsoppa...

Jag tillhör inte den skaran som njuter av att plocka svamp men jag äter gärna svamp. :-) Det bästa är ju att jag har vänner och bekanta som älskar att plocka svamp och när det frivilligt erbjuds att plockas åt en, tackar jag ju inte nej såklart. I år har ju tydligen KarlJohan svampen tagit täten i skogen och det uppenbarligen kryllar av dem. Min chef plockade en hel korg full som jag fick för att laga KarlJohansvampsoppa av till vår nätverkande sopplunch som vi har varje torsdag på Telekonsult Syd, där jag jobbar. :-) Jag har fått uppdraget att laga soppan den sista i varje månad .vilket är himla kul. När det gäller svamp har jag lite svårt att ange mängd då mycket försvinner när man rensar och när man steker svampen så jag höftar lite. Vill man ha mer i soppan tillsätter man givetvis mer. :-)
karljohansoppa2-1
Ingredienser till 6-8 portioner
  • 1 kg Karl-Johan svamp (endast hatten)
  • 2 gula lökar
  • 2 solo vitlök
  • 1/2 dl hackad timjan
  • 3 dl vitt vin
  • 1 liter vatten
  • koncentrerad kycklingfond efter smak
  • grönsaksbuljong efter smak
  • 1 liter grädde
  • några stänk vitvinsvinäger
  • salt efter smak
  • smör
Hatten på KarlJohan består av två lager. Rensa bort det mjuka och geggiga samt stjälken som är träig. Endast överdelen på hatten kvarstår. Skär den i strimlor. Skär timjan, lök och vitlök. Fräs svampen i en torr panna tills svampen har svettats ur all vätska. Tillsätt en klick smör, timjan, lök och vitlök. Fräs allt tillsammans några minuter utan att få färg. Tillsätt vin och låt koka in till hälften. Tillsätt vatten och buljong. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 minuter. Tillsätt grädden och koka 15 minuter till. Smaka upp soppan med salt och vinäger.
karljohansoppa1-1

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö