Fortsätt till huvudinnehåll

Citron & Limecurd...

Var och varannan av våra bekanta talar om cykelfest och nästa helg är det vi på söder som ska cykla. För er som inte vet hur detta går till, för jag vet inte om det förekommer i större städer eller om det bara är ett småstadsfenomen?? Hur som helst, ett par hundra personer är anmälda och kommer cykla runt på söder för att äta hos okända eller kända människor, det är ingen som vet och vi har ingen aning vilka som kommer hem till oss. Det enda vi vet är att vi ska bjuda på efterrätt. Innan dess ska vi cykla till två olika par för att äta förrätt och varmrätt. Ett ganska kul sätt att träffa nytt folk på måste jag säga för vi vet ju inte vem vi ska till och vi känner ju inte alla på Söder om man säger så. 
Vi fick som sagt var äran att bjuda på efterrätten, ganska skönt faktiskt, då vi inte behöver stressa ihjäl oss för att hinna laga och bjuda eftersom tiden är pressad, så jag kan lugnt förbereda en vecka innan. Choklad går alltid hem så vi kommer bjuda på min favorit... Fluffig chokladtårta med Limecurd, som jag bjöd på när jag fyllde år. Tårtan bakar jag nästa vecka men idag gjorde jag tillbehöret...
Citron & Limecurd...helt gudomligt god. 
Ingredienser 
(ger ca 2 dl)

2 lime
1 citron
1 dl socker
50 g smör
2 ägg
Riv lime och citron samt pressa ur saften (ca 1 dl). Lägg skal,
smör och socker i rostfri kastrull. Vispa upp äggen i en skål och rör
ner i blandningen. Låt sjuda i vattenbad eller på låg värme om du
har induktionsspis. 
Låt sjuda 20-25 min tills den tjocknar. Rör ofta.
Passera curden genom finmaskig sil och häll upp i en burk. 
Förvara i kylen. Håller ca 2 veckor.
Fantastiskt gott!!!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö