Fortsätt till huvudinnehåll

Fredagsmys med fisksoppa...

Idag var det verkligen högsommar ute men tyvärr kanske den sista innan hösten. Vi planerade att äta hemma och gå ner på stan lite senare men när vi väl ätit och var nöjda sjönk vi ner i soffan med lite bra filmer och där blev vi kvar resten av kvällen. I morgon kväll däremot väntar lite galej med väninnorna nere på stan med god mat och dryck på Piazza Teatro. 
Ska bli himla trevligt. :)


För ovanlighetens skull blev det fisk på menyn ikväll. Jag köpte torskrygg med skinn, räkor och pilgrimsmusslor i fiskbilen som jag planerade att göra en trevlig fiskrätt på men när jag väl kom hem ändrade jag mig så det blev en god fisksoppa i stället. Soppa hör ju inte till vanligheterna en fredag men idag blev det så och en lyxig och matig sådan dessutom.

Jag har inga direkt mått i detta receptet utan jag gör soppan på känn. Ni får helt enkelt smaka er fram.

Ingredienser till 4 portioner


Färsk torskrygg
Färska räkor
Pilgrimsmusslor

2 Morötter
4 Charlottenlökar
50 g Fänkål
1 stor Palsternacka
4 Vitlöksklyftor
4 dl vatten
1/2 dl Cognac
2 dl Fiskfond
2 msk hummerfond
2 msk tomatpuré
3 dl grädde
Salt
Socker
Hacka grönsakerna grovt
Fräs grönsakerna några minuter i mycket smör utan att få färg
Räkfond som jag själv gjort.
Jag ser alltid till att ha några burkar i frysen.
Tillsätt vatten, fond och Cognac. Sjud ca 30 min.
Smaka av, tillsätt mer fond och kryddor efter smak
Filéa fisken och skala räkorna under tiden soppan sjuder.
 Gör små knyten av torsken. Salta o peppra.
Släng i räkskalen i soppan för att få en mer koncentrerad smak.
Stek några brödskivor i mycket smör.
Stek torsken några minuter i smör.
Sila soppan och häll tillbaka i en kastrull. Tillsätt grädden och
koka upp. Tillsätt ev mer salt och socker.
För att få lite mer färg på soppan fräste jag lite strimlad
 purjolök och fänkål som garnityr.
Lägg torsken i mitten på tallriken.
Toppa med räkor och smörstekt purjo och fänkål. 
Häll i soppan och servera bums.
Servera med ett gott torrt vitt vin...sen är fredagsmyset igång.
Nu, tillbaka till soffan...hinner med en film till innan John Blund kommer...

Kommentarer

  1. Åh vad den såg god ut!!! Snyggt upplagt också!
    Puss Marie <3

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö