Fortsätt till huvudinnehåll

Fina fisken...Torsklåda med champinjoner, räkor och ljuvlig sås...

En bekant till mig har fiske som hobby och han var nyligen i Norge och fiskade torsk, hälleflundra och kolja. Jag frågade lite blygt om jag kunde få köpa lite av honom? Det var inga problem, jag fick den t o m gratis så nu har jag fått ca 4 kg fin torsk och hälleflundra styckade i fina filébitar. Tack snälla Johan för den fina fisken...vilken kvällsmat det blev !

Ingredienser


Torsk
champinjoner
räkor
1 kruka persilja
1 kruka dill
4 vitlöksklyftor
5 dl vatten
2 dl grädde
fiskbuljong
(1 tärning eller koncentrerad fond)
salt, vitpeppar
Socker
Koka upp buljongen med persilja dill, vitlök och peppar.
Läg i torsken och sjud under lock i 4 minuter. Lägg
torsken i eldfast form. Ta vara på och sila buljongen.
Gör en bottenredning på 4 msk smör och 4 msk mjöl. 
Tillsätt buljongen och grädden. Låt puttra. Ju längre tid desto
godare blir den. Tillsätt ev lite socker.
Stek chamonjoner och lägg ovanpå torsken tillsammans
med färska räkor.
Häll över såsen. Servera med kokt potatis och en god sallad.


Enkelt, nyttigt och gott...nu är jag redo för ett pass tennis :)


Kommentarer

  1. Fy vad gott det lät! och såg ut... Munvattnet rinner....

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö