Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Höstgryta med fläskkarré och Chorizo...

Dags att rensa frysen och där hittade jag lite allt möjligt. Min man är väldigt förtjust i korv och för tillfället har vi en HEL låda full med olika korvar i frysen så det börjar blir dags att göra nåt av dom. Hittade även lite fläskkarré som blivit över från vår Über-grillfest i somras. De två i kombination kunde bli nåt gott tänkte jag. En härlig höstdag som denna med strålande sol bjöd in till en cykeltur ner till stan där vi åt frukost på Palladium Bar. På vägen hem stannade vi på Konsum och handlade resten till min gryta som jag suttit och tänkt ut under frukosten. 


Måste nog säga att jag överträffade mig själv idag och Per Morberg hade nog gillat grytan. ;)
Jag har lite svårt att säga exakta mått för jag lagar mycket på känn men en sak är säker...det blev en väldans god och kryddig gryta.

Ingredienser till 4 portioner

800 g fläskkarré
250 g kryddig Chorizo
1 röd paprika
1 grön paprika
2 stora vitlöksklyftor
10 steklökar
4 dl rött vin
5 dl vatten
3 msk kalvfond
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
2 krm chilikrydda

1 msk Kikkomansoja
Blandad grytkrydda
(jag använde en grekisk kryddblandning som jag köpte på Kreta förra året)
10 potatisar
socker, salt och peppar


Skär kött, korv och grönsaker i ganska stora och jämna bitar.
Salta o peppra köttet. Bryn runt om i smör.
Lägg över köttet i en djup gryta. Häll i vin, vatten, buljong
tomatpuré, kryddor och skivad vitlök. Låt sjuda under lock i 40 min.
Lägg i Chorizon och sjud ytterligare 20 min.
Lägg i hackade grönsaker och sjud 15 min till.
Till sist, skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor och lägg i grytan
Sjud 15 min tills potatisen är genomkokt. Låt  grytan stå och
dra till sig alla smaker innan servering.

Jag lät den stå ca 2 timmar och värmde på den lite lätt innan vi skulle äta. Snacka
om att den blev gojsig och god. Köttet bara föll sönder och stärkelsen i potatisen hade
gjort såsen simmig och god. En helt underbar gryta enligt min man dessutom :)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö