Fortsätt till huvudinnehåll

Skaldjurspasta med fänkål och lime...

Ojojoj, vad jag älskar pasta med skaldjur!!!

 En av mina bästa vänner från Skåne kom till mig igår och då ville jag bjuda på nåt gott men ändå enkelt, så jag hittade på ett helt nytt recept och får jag säga det själv så blev det gudomligt gott. Att det sedan var enkelt att laga gjorde ju saken ännu bättre. Jag ville ju inte stå i köket hela kvällen när jag hade en gäst för som vanligt har vi jättemycket att prata om och vi brukar sitta uppe halva natten, så blev det även igår.


Tack Stin för en jättemysig kväll, du betyder sååå mycket för mig!!!


Till maten då...
Jag ville absolut göra nåt med fänkål som jag är väldigt förtjust i och när jag gick i affären tänkte jag ut vad som mer kunde passa i såsen. I fiskbilen köpte jag pilgrimsmusslor och Scampi som jag älskar och till detta köpte jag ett torrt vitt vin och jag föll faktiskt för flaskan. Vinet smakade mycket bra till maten men var även gott att sitta o, smutta på under kvällen. 
Endast 69 kr flaskan.


Ingredienser till 2 personer

8 st Scampi
4 st Pilgrimsmusslor
2 nävar finskuren fänkål
1 skivad gul lök
2 skivade vitlöksklyftor
Rivet skal från 1 lime
3 dl grädde
2 msk vit balsamvinäger
1 dl vatten
2 msk koncentrerad hummerfond
socker
Fräs fänkål, lök, vitlök och lime i smör utan att få färg.
När doften stiger häll på vatten, vinäger, fond och grädde.
Låt puttra ca 20 min tills såsen blivit krämig.
Smaka av med socker och ev mer salt.
Till sist när såsen är klar, halstra Scampi (max 1 min)
och pilgrimsmusslor (max 2 min) i smör. 
Servera med papardelle och riven parmesan samt
lite färsk timjan.














Kommentarer

  1. Lina, min fina vän, tusen tack för fantastisk mat, älskar den kombinationen med fänkål o lime, till detta ett riktigt gott friskt vin - och som grädde på moset - i ditt sällskap, lina! I love you! Kram, stin

    SvaraRadera
  2. Ser gott ut:)Hur mycket vin skall det vara i såsen?

    SvaraRadera
  3. Oj, se att jag glömt skriva måttet på vin men 1 dl räcker. Om ni är fler personer så öka antalet räkor o fänkål. Vätskan behöver inte dubbleras utan öka bara upp lite efter tycke o smak.
    Lycka till!!
    Lina

    SvaraRadera
  4. Svar till anonym igen. När jag tänker tillbaka så hade jag inte vin i denna rätten men råkade skriva det i beskrivningen. Den blir dock god med vin i oxå. :)
    //Lina

    SvaraRadera
  5. Lina, den här rätten måste jag göra snart igen, jag älskar ditt recept, lina, du är en mästarna på mat:0) :0) :0) tusen kramar med önskan om ett riktigt gott nytt år från stin

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö