Fortsätt till huvudinnehåll

Fläskfilé med potatisgratäng, primörer och pepprig Tryffelsås...

Fredag hela veckan känns det som och god mat står på schemat till kvällen. Men innan jag åkte hem ilade jag iväg på invigning till min väninna som är proffsfotograf och äger M Studio. En trevlig början på kvällen med mingel, plockmat och trevligt folk. 

Ingredienser till 4 portioner

800 g fläskfilé
salt
peppar
smör
2 dl vatten till stekskyn


Skär filén i 2 cm tjocka skivor. Stek i smör runt om tills de fått fin
stekyta. Ta vara på stekskyn efter varje stekning. Lägg upp köttet på eldfast fat och täck med folie. Ställ in i ugnen tillsammans
med gratängen i 10 min. Ta ut och låt vila under foliet innan servering.
Potatisgratäng

800 g mjölig potatis
1 stor gul lök
3 dl grädde
1 solo vitlök
salt
peppar
riven västerbottenost

Sätt ugnen på 210 grader varmluft. Skär potatis och lök fint och varva i en ugnfast form. Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar. Grädden ska nästan smaka översaltat för att få bästa smak på gratängen. 

Grädda utan ost i 15 min. Ta ut gratängen och fördela osten och grädda ytterligare 20-30 min tills den är genomgräddad.
Smörstekta champinjoner och kokta minimorötter

200 g champinjoner
2 msk hackad timjan
1 hackad solo vitlök

salt
25 g smör



300 g minimorötter
1 dl vatten
25 g smör


Koka morötterna i vatten och smör i ca 10-15 min.
Tryffelsås

2 dl steksky
1 dl Madeira
1 msk oxfond
2 dl vatten
1 krm vit tryffelolja
20 grönpepparkorn
salt
peppar
socker
Några stänk kikkomansoja
1 msk smör

Sjud såsen ca 20 min och red med mjöl och vatten. Innan servering

rör ner smöret.

Ha en mysig fredag allihopa!!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö