Ikväll ska jag äta julbord för första gången i år. Känns lite tidigt men det blir bara två julbord innan det bästa av dom alla, hemma hos mamma o pappa i Göteborg. Sill, Janssons och revben är mina favoriter så jag hoppas kvällens julbord på Teleborg Slott i Växjö har mycket gott att bjuda på. Det bästa julbordet jag ätit ute är på Sjömagasinet i Göteborg och på Gyllene Uttern utanför Jönköping. Där var t o m köttbullarna goda, vilket jag inte tycker dom brukar vara på restaurang, då det antingen serveras halvfabrikat eller att de är helt smaklösa.
Nåt som inte är smaklöst är denna goda Skaldjurslasangen som jag lagade i veckan till min lunchlåda.
Tid: 1 timma
1 pkt färska lasangeplattor
300 g Laxfilé i fina bitar
150 g räkor (helst färska)
Tomatsås
20-25 cocktailtomater
1 hackad gul lök
1 hackad Solo vitlök
100 g hackad fänkål
100 g finhackade champinjoner
1 dl vitt vin
2 msk Heinz chilisås
2 msk hackad timjan
salt
peppar
socker
Fräs lök, vitlök, champinjoner, tomater och fänkål i smör utan att få färg. Tillsätt vin, chilisås och timjan.
Sjud tills vätskan kokat in. Krydda efter behag.
Bechamelsås
2 msk mjöl
25 g smör
4 dl mjölk
2 dl grädde
salt
peppar
socker
Gör en bottenredning på smör och mjöl.
Tillsätt mjölk och grädde samt kryddor efter behag. Låt sjuda ca 10 min.
Rör om då och då så det inte bränner fast.
Varva lasangeplattor, tomatsås, lax, räkor och bechamelsås.
Gratinera i ugn ca 20 tills lasangen fått fin färg.
Kall Limesås
2 dl turkisk yogurt
Rivet skal från 1 lime
1 msk honung
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda allt.
För bästa resultat gör såsen dagen innan så smakerna får stå och dra till sig.
Servera Lasangen med limesås och tärnad gurka.
Kommentarer
Skicka en kommentar