Fortsätt till huvudinnehåll

Fredagsmys med Châteaubriand...

Jag har precis sjunkit ner i soffan med min man efter att ha varit Masterchef i mitt egna kök. I går avgjordes finalen mellan Jennifer och Adrian i MasterChef USA som jag har följt med spänning. Finalen bestod i att göra en 3-rätters middag på 2 timmar. Den 9e Januari börjar Sveriges Mästerkock sändas på TV4 vilket jag ser fram emot av lite olika anledningar. :)


Kvällens tema blev därför att göra en 3 rätters middag på 2 timmar...
Jag lyckades och blev klar på 100 min. Och så här såg kvällens menyn ut...

*
Förrätt 


Varm Chevré med vinkaramelliserade 
färska fikon

*
Huvudrätt


Châteaubriand med parmesanpotatiskaka, rödvinsås,
karamelliserad steklök och sauterad brysselkål

*
Dessert


Limepanacotta med passionsfrukt

*
Dryck

Umbala 
Rött Bag-in-box


Här följer receptet...

Ingredienser för 2 personer
Tid: 2 timmar

Varm Chévre med fikon
2 st färska fikon
1/2 dl vin
1 msk balsamvinäger
1/2 dl rörsocker
pinjenötter

Chateaubriand
400 g oxfilé
salt 
peppar
2 solo vitlökar
färsk timjan

Potatiskaka med parmesan
800 g fast potatis av god sort
2 dl riven parmesanost
2 msk olivolja
salt

Sauterad Brysselkål
1/2 nät brysselkål
salt
socker
smör

Karamelliserad steklök
10 steklökar
smör
2 msk balsamvinäger

Rödvinsås
1 palsternacka
1 liten fänkål
2 charlottenlökar
1 solo vitlök
1 morot
3 dl rödvin
1 msk balsamvinäger
1 dl vatten
2 msk oxfond
1 msk tomatpuré
färsk timjan 
1 msk rörsocker
25 g smör

Panacotta
2 dl grädde
3 msk rörsocker
1 tsk vanlijsocker
rivet skal från 1/2 lime
saften från 1 lime
1,5 gelatinblad

Gör så här...
Börja med potatisen...
Sätt ugnen på 220 grader. Skala potatisen och skär i tunna skivor.
Täck en form med bakplåtspapper och smörj med smör.
Varva potatis, olivolja, salt och parmesan. Täck potatisen med
bakplåtspapper och ställ en vattenfylld form över potatisen som pressar ihop den. Grädda i ugn 30 min. Ta bort tyngden och översta pappret. Höj värmen och grädda tills potatisen fått fin färg. Låt svalna.
Gör nu panacottan...
Lägg gelatinbladen i vatten i 5 min. Koka upp grädde, socker och smaksättning under omrörning. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i gräddblandningen. Vispa och sjud några minuter. Fyll 2 skålar och ställ in i kylen i minst 2 timmar.
Fortsätt med rödvinsåsen...
Hacka grönsakerna och stek i smör utan att få färg. Tillsätt resten och reducera ner såsen tills 2 dl återstår. Sila bort grönsakerna. 
Rör till sist ner smöret för att  runda av såsen.
Nu till köttet...(medium rare)
Chateaubriand görs på oxfiléns fina mittdel. Salta och peppra. Stek runt om i 75 gram smör tills den får en fin yta. Lägg vitlök och timjan i pannan och fräs några minuter. Ställ in köttet (gärna med hela grytan) i ugnen (220 grader) och stek i 8 min. För mindre rött kött låt det stå i ugnen längre. 
Ta ut köttet och låta vila under folie under tiden det andra blir klart. 
Skär köttet i 3-4 cm tjocka skivor.
Till sist...tillbehören och förrätten...
Rensa brysselkålen från bruna blad och skär bort roten. Koka 5 min i vatten. Sila bort vattnet och sautera kålen i smör. Tillsätt lite salt och socker.
Stek smålökarna i smör. Tillsätt 2 msk balsamvinäger och 
sjud på låg värme i ca 10 min.
Skär fikonen i 4 delar. Smält socker i en kastrull.Lägg i fikonen och rör om. Tillsätt vin och vinäger. Låt sjuda några minuter. Dela Chevrén i 2 fina bitar och strö några pinjenötter på osten. Gratinera 4 min i 220 grader.
 Garnera med fikon och ringla över lite av vinreduktionen.

Bon Apetit och ha en skön helg alla matälskare!!



Kommentarer

  1. alldeles lysande rödvinssås

    SvaraRadera
  2. Byt dryck för guds skull!!! umbala? lät som en jättegod måltid, men ett ripassovin hade passat betydligt bättre till! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan hålla med om att det finns bättre viner men det var det vin som fanns hemma just då. Passade dock bra att ha in såsen 😉

      Radera
    2. Kan hålla med om att det finns bättre viner men det var det vin som fanns hemma just då. Passade dock bra att ha in såsen 😉

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö