Sista dagen på året och Nyårsafton väntar. Jag vaknade till en strålande dag med sol och rimfrost på träden. Till kvällen blir det alltså fest, vi blir ett stort gäng, rättare sagt 30 man som ska fira nyåret tillsammans nere på en av Växjös nya restaurang 4Krogar vid sjön. Där äter vi en god 3 rätters innan 12-slaget då kommunen avfyrar ett vackert fyverkeri över sjön. Snacka om att vi har första parkett. Det kommer i alla fall bli en kanonkväll! :)
Nu åter till fredagkvällens meny...
Trots att vi hade svårt att besluta vad vi ville äta till kvällen fick jag ihop en
3-rätters...en liten försmak på nyårssupén ikväll.
Ett tips för er som fortfarande inte vet vad ni ska bjuda på ikväll kanske? :)
3-rätters...en liten försmak på nyårssupén ikväll.
Ett tips för er som fortfarande inte vet vad ni ska bjuda på ikväll kanske? :)
*
Förrätt
Bresaola med parmesanflakes, olivolja, färsk basilika och rostade pinjenötter
*
Huvudrätt
*
Dessert
Chokladkaka med grädde, phylisalis och carambola
GOTT NYTT ÅR DÄR UTE!!!
Receptet
Chokladkakaen hade jag över sen juldagen då jag gjorde två olika till den menyn.
Brysselkål har blivit en av mina favorit grönsaker så den återkommer även i denna menyn.
Huvudingredienser
till 4 personer
Tid: 1 timma
800 gram fläskfilé
10 potatisar
1 nät brysselkål
150 g varmrökt sidfläsk
16 skivor bresaola
pinjenötter
olivolja
färsk basilka
parmesanost
Bresaolan
Lägg 4 skivor på varje tallrik. Rosta pinjenötter i torr stekpanna tills de fått fin färg men se upp så dom inte bränns för då smakar dom beskt. Ringla över olivolja, strö över skivade parmesanflakes, pinjenötter och färsk basilika.
Fläskfilén
Salta och peppra köttet och helstek runt om i 50 g smör. Linda in i folie och ställ in i ugnen i 200 grader ca 20 min tills innertemperaturen är ca 70 grader. Ta ut köttet och låt vila 15 min innan servering.
Potatispurén
Koka potatisen i saltat vatten. Ånga av vätskan innan de pressas eller mosas. Tillsätt 50 g smält smör, grädde och mjölk tills det blir en lagom konsistens på purén. Smaka av med salt, peppar och socker.
Brysselkål och fläsk
Koka kålen 5 minuter. Häll av vattnet. Stek fläsket en minut innan kålen tillsätts. Fortsätt steka och pressa över lite citronsaft samt tillsätt lite socker.
Såsen
Jag har jättesvårt att ge exakta mått på sås då jag hela tiden smakar av och tillsätter efter behag så ni får göra det samma. :)
stekskyn
4 dl vatten
1 dl madeira
1 krm tryffelolja av fin sort
1 msk oxfond
pressad citronsaft
kikkomansoja
salt
peppar
socker
smör
Koka ner såsen och red med mjöl och vatten.
Chokladkakan
10 digestivekex
75 g smält smör
2 dl socker
200 g smör
200 gram mörk choklad 70%
4 ägg
Mixa kexen i matberedare och häll i smällt smör. Tryck ut mixen i en rund springform. Grädda 15 min i 200 grader. Låt svalna.
Chokladkrämen
Smält smör och tillsätt socker. Sjud till sockret lösts upp. Tillsätt chokladen. Låt svalna till fingervarmt. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner äggulorna i chokladblandningen. Tillsätt chokladblandningen i äggskummet och rör till en jämn chokladsmet. Ställ in i kylen och låt svalna.
När krämen stelnat, fördela ut den på digestivebotten. Ställt in in frysen. Ta ut den 30 min innan servering. Servera med vispad grädde och dekorera med phylisalis och carambola.
GOTT NYTT 2012!!!
GOTT NYTT ÅR DÄR UTE!!!
Receptet
Chokladkakaen hade jag över sen juldagen då jag gjorde två olika till den menyn.
Brysselkål har blivit en av mina favorit grönsaker så den återkommer även i denna menyn.
Huvudingredienser
till 4 personer
Tid: 1 timma
800 gram fläskfilé
10 potatisar
1 nät brysselkål
150 g varmrökt sidfläsk
16 skivor bresaola
pinjenötter
olivolja
färsk basilka
parmesanost
Bresaolan
Lägg 4 skivor på varje tallrik. Rosta pinjenötter i torr stekpanna tills de fått fin färg men se upp så dom inte bränns för då smakar dom beskt. Ringla över olivolja, strö över skivade parmesanflakes, pinjenötter och färsk basilika.
Fläskfilén
Salta och peppra köttet och helstek runt om i 50 g smör. Linda in i folie och ställ in i ugnen i 200 grader ca 20 min tills innertemperaturen är ca 70 grader. Ta ut köttet och låt vila 15 min innan servering.
Potatispurén
Koka potatisen i saltat vatten. Ånga av vätskan innan de pressas eller mosas. Tillsätt 50 g smält smör, grädde och mjölk tills det blir en lagom konsistens på purén. Smaka av med salt, peppar och socker.
Brysselkål och fläsk
Koka kålen 5 minuter. Häll av vattnet. Stek fläsket en minut innan kålen tillsätts. Fortsätt steka och pressa över lite citronsaft samt tillsätt lite socker.
Såsen
Jag har jättesvårt att ge exakta mått på sås då jag hela tiden smakar av och tillsätter efter behag så ni får göra det samma. :)
stekskyn
4 dl vatten
1 dl madeira
1 krm tryffelolja av fin sort
1 msk oxfond
pressad citronsaft
kikkomansoja
salt
peppar
socker
smör
Koka ner såsen och red med mjöl och vatten.
Chokladkakan
10 digestivekex
75 g smält smör
2 dl socker
200 g smör
200 gram mörk choklad 70%
4 ägg
Mixa kexen i matberedare och häll i smällt smör. Tryck ut mixen i en rund springform. Grädda 15 min i 200 grader. Låt svalna.
Chokladkrämen
Smält smör och tillsätt socker. Sjud till sockret lösts upp. Tillsätt chokladen. Låt svalna till fingervarmt. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner äggulorna i chokladblandningen. Tillsätt chokladblandningen i äggskummet och rör till en jämn chokladsmet. Ställ in i kylen och låt svalna.
När krämen stelnat, fördela ut den på digestivebotten. Ställt in in frysen. Ta ut den 30 min innan servering. Servera med vispad grädde och dekorera med phylisalis och carambola.
GOTT NYTT 2012!!!
Kommentarer
Skicka en kommentar