Fortsätt till huvudinnehåll

Helstekt fläskfilé med potatispuré och tryffelsås...

Sista dagen på året och Nyårsafton väntar. Jag vaknade till en strålande dag med sol och rimfrost på träden. Till kvällen blir det alltså fest, vi blir ett stort gäng, rättare sagt 30 man som ska fira nyåret tillsammans nere på en av Växjös nya restaurang 4Krogar vid sjön. Där äter vi en god 3 rätters innan 12-slaget då kommunen avfyrar ett vackert fyverkeri över sjön. Snacka om att vi har första parkett. Det kommer i alla fall bli en kanonkväll! :)

Nu åter till fredagkvällens meny...
Trots att vi hade svårt att besluta vad vi ville äta till kvällen fick jag ihop en 
3-rätters...en liten försmak på nyårssupén ikväll.
Ett tips för er som fortfarande inte vet vad ni ska bjuda på ikväll kanske? :)

*
Förrätt

Bresaola med parmesanflakes, olivolja, färsk basilika och rostade pinjenötter

*
Huvudrätt

Helstekt fläskfilé med potatispuré, tryffelsås och sidfläsk-sauterad brysselkål

*
Dessert

Chokladkaka med grädde, phylisalis och carambola
GOTT NYTT ÅR DÄR UTE!!!


Receptet
Chokladkakaen hade jag över sen juldagen då jag gjorde två olika till den menyn.
Brysselkål har blivit en av mina favorit grönsaker så den återkommer även i denna menyn.


Huvudingredienser 
till 4 personer
Tid: 1 timma


800 gram fläskfilé
10 potatisar
1 nät brysselkål
150 g varmrökt sidfläsk
16 skivor bresaola
pinjenötter
olivolja
färsk basilka
parmesanost


Bresaolan
Lägg 4 skivor på varje tallrik. Rosta pinjenötter i torr stekpanna tills de fått fin färg men se upp så dom inte bränns för då smakar dom beskt. Ringla över olivolja, strö över skivade parmesanflakes, pinjenötter och färsk basilika.


Fläskfilén
Salta och peppra köttet och helstek runt om i 50 g smör. Linda in i folie och ställ in i ugnen i 200 grader ca 20 min tills innertemperaturen är ca 70 grader. Ta ut köttet och låt vila 15 min innan servering.


Potatispurén
Koka potatisen i saltat vatten. Ånga av vätskan innan de pressas eller mosas. Tillsätt 50 g smält smör, grädde och mjölk tills det blir en lagom konsistens på purén. Smaka av med salt, peppar och socker.


Brysselkål och fläsk 
Koka kålen 5 minuter. Häll av vattnet. Stek fläsket en minut innan kålen tillsätts. Fortsätt steka och pressa över lite citronsaft samt tillsätt lite socker.


Såsen
Jag har jättesvårt att ge exakta mått på sås då jag hela tiden smakar av och tillsätter efter behag så ni får göra det samma. :)


stekskyn
4 dl vatten
1 dl madeira
1 krm tryffelolja av fin sort
1 msk oxfond
pressad citronsaft
kikkomansoja
salt
peppar
socker
smör


Koka ner såsen och red med mjöl och vatten. 


Chokladkakan
10 digestivekex
75 g smält smör
2 dl socker
200 g smör
200 gram mörk choklad 70%
4 ägg


Mixa kexen i matberedare och häll i smällt smör. Tryck ut mixen i en rund springform. Grädda 15 min i 200 grader. Låt svalna.


Chokladkrämen 
Smält smör och tillsätt socker. Sjud till sockret lösts upp. Tillsätt chokladen. Låt svalna till fingervarmt. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner äggulorna i chokladblandningen. Tillsätt chokladblandningen  i äggskummet och rör till en jämn chokladsmet. Ställ in i kylen och låt svalna.


När krämen stelnat, fördela ut den på digestivebotten. Ställt in in frysen. Ta ut den 30 min innan servering. Servera med vispad grädde och dekorera med phylisalis och carambola.


GOTT NYTT 2012!!!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö