Fortsätt till huvudinnehåll

Juldagssupé med Ankbröst och mustig apelsinsås...

Julen är över och jag pustar ut i soffan efter en kanonhelg med familj och vänner. Julafton firades med familjen i Göteborg med ett underbart hemlagat julbord. Jag fick även kvällen till ära vara tomte då ingen annan ville.
 Vi åkte hem tidigt på juldagen och förberedde kvällens tjejmiddag.
Sju härliga väninnor kom hem och förgyllde kvällen över en 3-rätters supé. 
Tack tjejer för en superkul kväll!! :)



Meny 

*
Apertizer

Petits-Choux med kaviargrädde



*
Förrätt

Skaldjurskrustad



*
Huvudrätt

Ankbröst med mustig apelsinsås, västerbottenpotatiskaka, karamelliserad lök, smörstekt brysselkål och knaperstekt sidfläsk



*
Dessert

Min favorit chokladkaka med passionsfrukt-topping och grädde


*


Dryck

Cava
Freixenet Cordon Negro

*
Vitt vin 

Bigi 
Orvieto

*
Rött vin

Umbala
 Cabernet Sauvignon, Pinotage, Shiraz

*
Kaffe och Cognac


Receptet
Huvudingredienser till 8 personer
Tid: 4 timmar

5 ankbröst (ca 1800 g)
2 nät brysselkål
2 kg fast potatis
1 pkt sidfläsk eller tärnad bacon
2 nät steklök
300 g västerbottenost
800 g färska räkor
1 pkt dill
1 pkt tarteletter


Petits-Choux 
(Ca 15 st)
2 dl vatten
50 g smör
2 dl mjöl
3 ägg

Koka upp vatten och smör. Tillsätt mjöl, lite i taget och rör kraftigt med en sked tills smeten släpper från botten och kanter. Tag kastrullen från värmen och tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning tills smeten blivit jämn, glansig och kladdig. Klicka ut små högar på bakplåtspapper och grädda ca 20 min i 200 grader. Låt svalna. Vispa 2 dl grädde och rör i 2 msk kaviar samt hackad dill. Dela bakverken och fyll med 1 msk kaviargrädde. 


Skaldjurskrustad
Gör en bottenredning av 1 dl mjöl och 50 g smör. Tillsätt 6-7 dl mjölk, salt, socker och peppar. Sjud på låg värme under omrörning. Låt svalna. Tillsätt pillade räkor och hackad dill. Fyll krustaderna och grädda 10 min i 200 grader.

Potatiskakan
2 kg fast potatis
olivolja
salt
3 dl västerbottenost

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj bakplåtspapper med olivolja och lägg i ugnsäker form. Skär potatisen tunt och lägg ett lager i formen. Salta och ringla över olivolja. Strö över ost. Upprepa och avsluta med potatis överst i formen. Hölj över potatisen med ett bakplåtspapper. Fyll en mindre form med vatten och ställ som tyngd över potatisen. Grädda i ugn ca 30 min. Ta bort formen och bakplåtspappret och grädda ytterligare ca 15 min tills potatisen fått fin färg och är genomstekt. Låt kakan svalna lite innan servering för att lättare kunna skäras i fina bitar.

Ankan
Sätt ugnen på 150 grader. Skär 1x1 cm rutmönster i skinnet på ankbrösten. Stek med fettsidan nedåt i 4 minuter. Vänd och stek 2 min till. Lägg brösten på en plåt och täck med folie. Ställ in i ugnen ca 20 min tills köttet håller en innertemperatur på 60 grader. Låt vila 10 min innan servering. För knaprigt skinn, bryn dom hastigt innan dom trancheras i fina bitar.

Brysselkål, lök och fläsk
Skär bort roten och rensa bort bruna blad på brysselkålen. Koka kålen 5 min i vatten. Sila av vattnet. Smält smör och sautera kålen några minuter. Salta och sockra. Koka löken i vatten ca 5 min. Sautera sedan i smör och tillsätt 3 msk balsamvinäger, lite salt och socker. Låt sjuda ca 5 min.
Knaperstek fläsket och låt fettet rinna av på hushållspapper.

Apelsinsåsen
Denna har jag gjort på måfå och har inte riktigt koll på måtten. Jag gjorde två olika såser som jag till slut slog samman, en rödvinsbaserad med kalvfond och en madeirabaserad med kycklingfond. Men för att förenkla kan man ju göra allt på en och samma gång eftersom resultatet blev väldigt bra.

 Stek rotfrukter och lök i smör. Tillsätt vinet, madeira och timjan. Reducera ner till 1/3. Tillsätt buljong, vatten, apelsinsaft från 2 apelsiner. Skär 1 apelsinen i klyftor efter att ha pressat ur saften. Lägg i 3 klyftor som kokar med i såsen för att få lite beska men ta upp dom efter 5 min. Låt resten sjuda. Smaka av med salt och socker och red ev med mjöl och vatten.
 Avrunda till sist såsen med en klick smör.

6 dl Rödvin
2 apelsiner
2 dl madeira
4 dl vatten
2 msk balsamvinäger
färsk timjan
1 morot
 1 palsternacka
 4 charlottenlökar
2 solo vitlökar
kycklingfond
kalvfond
salt
socker
smör

Min favorit Chokladkaka
200 g smör
2 dl socker
200 g mörk choklad (70%)
4 ägg

Smält smör och socker tills sockret lösts upp. Tillsätt chokladen. Låt svalna. 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Häll i äggulorna i chokladblandningen. Slå samman choklad och äggskum och rör om till en fin jämn smet. Smörj en ugnsäker muffinform med smör och fyll formarna med 2 msk chokladsmet och grädda ca 15 min i 170 grader. Ställ in resten av smeten i kylen. Låt kakorna svalna och toppa sedan med ett tjockt lager kall chokladsmet. Ställ åter igen in i kylen. Gör under tiden toppingen.

Passionsfrukt-topping
1 gelatinblad
4 msk vatten
2 msk socker
2 passionsfrukter

Lös upp gelatinbladet i vatten ca 5 min. Koka vatten och socker. Tillsätt passionsfrukterna. Krama ur vattnet på gelatinbladet och lägg i kastrullen. Låt koka nån minut under omrörning. Ställ in i kylen och låt stelna. Toppa chokladkakorna med gelén och ställ in i kylen innan servering. Servera med en klick vispad grädde och en passionsfruktklyfta.

Lycka till och God fortsättning gott folk!!






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö