Julen är över och jag pustar ut i soffan efter en kanonhelg med familj och vänner. Julafton firades med familjen i Göteborg med ett underbart hemlagat julbord. Jag fick även kvällen till ära vara tomte då ingen annan ville.
Vi åkte hem tidigt på juldagen och förberedde kvällens tjejmiddag.
Sju härliga väninnor kom hem och förgyllde kvällen över en 3-rätters supé.
Tack tjejer för en superkul kväll!! :)
Meny
*
Apertizer
Petits-Choux med kaviargrädde
*
Förrätt
Skaldjurskrustad
*
Huvudrätt
Ankbröst med mustig apelsinsås, västerbottenpotatiskaka, karamelliserad lök, smörstekt brysselkål och knaperstekt sidfläsk
*
Dessert
Min favorit chokladkaka med passionsfrukt-topping och grädde
*
Dryck
Cava
Freixenet Cordon Negro
*
Vitt vin
Bigi
Orvieto
*
Rött vin
Umbala
Cabernet Sauvignon, Pinotage, Shiraz
*
Kaffe och Cognac
Receptet
Huvudingredienser till 8 personer
Tid: 4 timmar
5 ankbröst (ca 1800 g)
2 nät brysselkål
2 kg fast potatis
1 pkt sidfläsk eller tärnad bacon
2 nät steklök
300 g västerbottenost
800 g färska räkor
1 pkt dill
1 pkt tarteletter
800 g färska räkor
1 pkt dill
1 pkt tarteletter
Petits-Choux
(Ca 15 st)
(Ca 15 st)
2 dl vatten
50 g smör
2 dl mjöl
3 ägg
Koka upp vatten och smör. Tillsätt mjöl, lite i taget och rör kraftigt med en sked tills smeten släpper från botten och kanter. Tag kastrullen från värmen och tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning tills smeten blivit jämn, glansig och kladdig. Klicka ut små högar på bakplåtspapper och grädda ca 20 min i 200 grader. Låt svalna. Vispa 2 dl grädde och rör i 2 msk kaviar samt hackad dill. Dela bakverken och fyll med 1 msk kaviargrädde.
Skaldjurskrustad
Gör en bottenredning av 1 dl mjöl och 50 g smör. Tillsätt 6-7 dl mjölk, salt, socker och peppar. Sjud på låg värme under omrörning. Låt svalna. Tillsätt pillade räkor och hackad dill. Fyll krustaderna och grädda 10 min i 200 grader.
Potatiskakan
2 kg fast potatis
olivolja
salt
3 dl västerbottenost
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj bakplåtspapper med olivolja och lägg i ugnsäker form. Skär potatisen tunt och lägg ett lager i formen. Salta och ringla över olivolja. Strö över ost. Upprepa och avsluta med potatis överst i formen. Hölj över potatisen med ett bakplåtspapper. Fyll en mindre form med vatten och ställ som tyngd över potatisen. Grädda i ugn ca 30 min. Ta bort formen och bakplåtspappret och grädda ytterligare ca 15 min tills potatisen fått fin färg och är genomstekt. Låt kakan svalna lite innan servering för att lättare kunna skäras i fina bitar.
Ankan
Sätt ugnen på 150 grader. Skär 1x1 cm rutmönster i skinnet på ankbrösten. Stek med fettsidan nedåt i 4 minuter. Vänd och stek 2 min till. Lägg brösten på en plåt och täck med folie. Ställ in i ugnen ca 20 min tills köttet håller en innertemperatur på 60 grader. Låt vila 10 min innan servering. För knaprigt skinn, bryn dom hastigt innan dom trancheras i fina bitar.
Brysselkål, lök och fläsk
Skär bort roten och rensa bort bruna blad på brysselkålen. Koka kålen 5 min i vatten. Sila av vattnet. Smält smör och sautera kålen några minuter. Salta och sockra. Koka löken i vatten ca 5 min. Sautera sedan i smör och tillsätt 3 msk balsamvinäger, lite salt och socker. Låt sjuda ca 5 min.
Knaperstek fläsket och låt fettet rinna av på hushållspapper.
Apelsinsåsen
Denna har jag gjort på måfå och har inte riktigt koll på måtten. Jag gjorde två olika såser som jag till slut slog samman, en rödvinsbaserad med kalvfond och en madeirabaserad med kycklingfond. Men för att förenkla kan man ju göra allt på en och samma gång eftersom resultatet blev väldigt bra.
Stek rotfrukter och lök i smör. Tillsätt vinet, madeira och timjan. Reducera ner till 1/3. Tillsätt buljong, vatten, apelsinsaft från 2 apelsiner. Skär 1 apelsinen i klyftor efter att ha pressat ur saften. Lägg i 3 klyftor som kokar med i såsen för att få lite beska men ta upp dom efter 5 min. Låt resten sjuda. Smaka av med salt och socker och red ev med mjöl och vatten.
Avrunda till sist såsen med en klick smör.
6 dl Rödvin
2 apelsiner
2 dl madeira
4 dl vatten
2 msk balsamvinäger
2 msk balsamvinäger
färsk timjan
1 morot
1 palsternacka
4 charlottenlökar
2 solo vitlökar
kycklingfond
kalvfond
salt
socker
smör
Min favorit Chokladkaka
200 g smör
2 dl socker
200 g mörk choklad (70%)
4 ägg
Smält smör och socker tills sockret lösts upp. Tillsätt chokladen. Låt svalna.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Häll i äggulorna i chokladblandningen. Slå samman choklad och äggskum och rör om till en fin jämn smet. Smörj en ugnsäker muffinform med smör och fyll formarna med 2 msk chokladsmet och grädda ca 15 min i 170 grader. Ställ in resten av smeten i kylen. Låt kakorna svalna och toppa sedan med ett tjockt lager kall chokladsmet. Ställ åter igen in i kylen. Gör under tiden toppingen.
Passionsfrukt-topping
1 gelatinblad
4 msk vatten
2 msk socker
2 passionsfrukter
Lös upp gelatinbladet i vatten ca 5 min. Koka vatten och socker. Tillsätt passionsfrukterna. Krama ur vattnet på gelatinbladet och lägg i kastrullen. Låt koka nån minut under omrörning. Ställ in i kylen och låt stelna. Toppa chokladkakorna med gelén och ställ in i kylen innan servering. Servera med en klick vispad grädde och en passionsfruktklyfta.
Lycka till och God fortsättning gott folk!!
Kommentarer
Skicka en kommentar