Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Lyxiga Lasange...

Det här med att träna det får vi göra efter helgerna. 
Har sagt i två dagar nu att jag måste träna efter jobbet men så har nåt annat kommit i mellan och i kväll blev matlagningen orsaken till utebliven träning men tur är ju att nåt skoj kom i mellan. :)



Lasange stod på menyn i kväll och jag ville lyxa till den lite extra och använde, färsk basilika, champinjoner och rödvin i köttfärsen, västerbottenost i ostsåsen och lite mozarella för att göra den lite krämig i mitten. Jag hittade verkligen det lilla extra och det blev en helt underbar lasange så nu kommer jag inte göra på nåt annat sätt i fortsättningen. :)

Jag kan rekommendera Coops färska lasangeplattor. I stället för korta och smala som dom brukar vara, var dessa stora och jättetunna så det behövdes inte pusslas för att fylla upp formen. 6 plattor för 15 kr var helt lagom 
och dom täckte formen perfekt.


Ingredienser
 till 1 plåt (25x35 cm)

800 g blandfärs
2 gula lökar
10 champinjoner
2 solo vitlökar
1 knippe färska basilikablad
1 burk krossade tomater av god sort
2 dl rödvin
1 dl Heinz chilisås
1 tsk grov svartpeppar
1 msk Oxfond
1 msk köttbuljong
1 msk kikkomansoja
salt
socker

Ostsåsen
50 g smör
3/4 dl mjöl
8 dl mjölk
2,5 dl riven västerbottenost
salt
peppar
socker

riven mozarella

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka lök, vitlök och champinjoner fint. Stek i smör utan att få färg. Tillsätt färsen och bryn tills den är genomstekt. Tillsätt vin, tomater, chilisås, basilka, kryddor och buljong. Låt koka tills nästan all vätska kokat in. Smaka av med salt och socker.

Gör ostsåsen under tiden. Gör en bottenredning på smör och mjöl. Tillsätt mjölk, salt, peppar och socker. Låt sjuda på låg värme ca 10 min under omrörning. Häll i riven västerbottenost.
Häll 1/3 av ostsåsen i botten på den ugnsfasta formen. Lägg på ett lager plattor. Täck med köttfärs. Häll lite ostsås över färsen sen strö lite mozarella och färsk basilika över. Upprepa med plattor köttfärs och ostsås, mozarella och basilka. Toppa med plattor och häll det sista av ostsåsen överst och strö över det sista av mozarellan. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min tills den fått fin färg.
 Låt svalna innan servering.
Servera med isbergsallad, gurka och tomat. 
För er som gillar majonäs, klicka i 2 msk i salladen och rör om. 

Gottigottgott!!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö