Oj så mycket gott jag har ätit i helgen. Först julbordet i fredags på Kosta Boda Art Hotel som jag verkligen kan rekommendera. Mängder med sillinläggningar, silltårtor och röror följt av revben, goda köttbullar för en gång skull och massa annat. Stället i sig lyfter ju dessutom upp stämningen och vi avslutade med en drink i kristallbaren innan bussen tog oss in till stan och Bishop Arms.
Igår kväll firade vi en väninna som flyttat till ny lya men som även fyller år idag och hon bjöd på en underbar buffé med bl a Carpaccio, Västerbottenostpaj, skinka, små crostini med räkor och löjrom, mozzarella, ädelostar och massa gott att dricka till. Kvällen avslutades nere på PM Bar där det var fullt ös och proppfullt med folk.
Idag har med andra ord varit en slappdag hemma så jag passade på att laga en söndagsstek på rostbiffen jag hade i kylen. En slottstek fick det bli.
Ingredienser till 4 personer
1 Kg Rostbiff
150 g morötter
2 gula lökar
8 ansjovisar
2 msk ansjovisspad
2 msk sirap
1 msk ättika 24%
3 dl vatten
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
Salta och peppra köttet. Använd en stor djup gryta.
Bryn köttet runt om i 50 g smör. Häll på vatten och tillsätt
resten av ingredienserna. Koka under lock på låg värme i
ca 1,5 timma. Ta upp köttet och låt vila inlindat i folie.
Skär köttet i fina skivor innan servering.
Sås
Stekskyn
3 dl grädde
lite soja
salt eller buljong efter behov
Sila stekskyn i en gryta och gör såsen. Tillsätt 3 dl grädde, några stänk soja
för färgens skull och 1 tsk köttbuljong. Red såsen med mjöl och vatten.
Karamelliserad Brysselkål
1 nät Brysselkål
smör
socker
socker
lite salt
Ansa brysselkålen från mörka blad. Koka 10 min
i vatten. Sila av vattnet. Bryn smör, socker och lite salt.
Vänd ner brysselkålen och stek under omrörning ca 5 min.
Koka 10 potatisar i saltat vatten.
Skär 3 stora morötter i stavar. Ugnstek i smör ca 20 min i 200 grader.
Vänd runt dom några ggr.
Servera med kokt potatis, karamelliserad brysselkål
ugnstekta morötter, gräddsås och gelé.
Underbart gott!!
Ha en skön Söndag allihopa!
Kommentarer
Skicka en kommentar