Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Slottsstek...

Oj så mycket gott jag har ätit i helgen. Först julbordet i fredags på Kosta Boda Art Hotel som jag verkligen kan rekommendera. Mängder med sillinläggningar, silltårtor och röror följt av revben, goda köttbullar för en gång skull och massa annat. Stället i sig lyfter ju dessutom upp stämningen och vi avslutade med en drink i kristallbaren innan bussen tog oss in till stan och Bishop Arms.

Igår kväll firade vi en väninna som flyttat till ny lya men som även fyller år idag och hon bjöd på en underbar buffé med bl a Carpaccio, Västerbottenostpaj, skinka, små crostini med räkor och löjrom, mozzarella, ädelostar och massa gott att dricka till. Kvällen avslutades nere på PM Bar där det var fullt ös och proppfullt med folk.


Idag har med andra ord varit en slappdag hemma så jag passade på att laga en söndagsstek på rostbiffen jag hade i kylen. En slottstek fick det bli. 


Ingredienser till 4 personer

1 Kg Rostbiff
150 g morötter
2 gula lökar
8 ansjovisar
2 msk ansjovisspad
2 msk sirap
1 msk ättika 24%
3 dl vatten
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn

Salta och peppra köttet. Använd en stor djup gryta. 
Bryn köttet runt om i 50 g smör. Häll på vatten och tillsätt
resten av ingredienserna. Koka under lock på låg värme i
ca 1,5 timma. Ta upp köttet och låt vila inlindat i folie.
Skär köttet i fina skivor innan servering.

Sås
Stekskyn
3 dl grädde
lite soja
salt eller buljong efter behov

Sila stekskyn i en gryta och gör såsen. Tillsätt 3 dl grädde, några stänk soja
för färgens skull och 1 tsk köttbuljong. Red såsen med mjöl och vatten.

Karamelliserad Brysselkål
1 nät Brysselkål
smör
 socker
lite salt

Ansa brysselkålen från mörka blad. Koka 10 min
i vatten. Sila av vattnet. Bryn smör, socker och lite salt.
Vänd ner brysselkålen och stek under omrörning ca 5 min.

Koka 10 potatisar i saltat vatten.

Skär 3 stora morötter i stavar. Ugnstek i smör ca 20 min i 200 grader.
Vänd runt dom några ggr. 

Servera med kokt potatis, karamelliserad brysselkål
ugnstekta morötter, gräddsås och gelé.
Underbart gott!!

Ha en skön Söndag allihopa!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö