Idag kom vinet som min bästa vän beställt 2 lådor av!!
Vi var flera som delade och det gick åt snabbt kan jag lova men jag fick mina två flaskor av Per Mobergs nya vin som lanserades för en dryg vecka sedan.
kvällens fredagsmeny.
*
Förrätt
Laxcarpaccio med olivolja, rivet citronskal, färsk basilika och
*
Huvudrätt
*
Dessert
Receptet
Börja med att göra panacottan som ska stå i kylen ett tag. Gör sedan potatisen och fortsätt med köttet när det återstår ca 20 min av potatisen.
Ingredienser till 4 portioner
Tid: ca 90 minuter
Laxcarpaccio
200g fryst laxfilé
färsk basilika
olivolja
pinjenötter
salt
Skär laxen i tunna skivor när den fortfarande är fryst.
Lägg upp på tallriken. Ringla över olivolja, strö över lite salt, rivet citronskal, basilikablad samt pinjernötter som rostats i torr stekpanna.
Biffstek
800g ryggbiff (marmorerad)
2 gula lökar
1 burk Findus fina ärtor
Bagarpotatis
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
lite socker
4 kvistar färsk timjan
2 lagerblad
33 cl ljus öl
1,5 dl vitt vin
2 dl kycklingfond
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva lök och vitlök. Bryn i smör. Smaka av med salt, peppar o lite socker.
Skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor.
Lägg potatisen i en eldfast form med hög kant.
Varva potatis, lök, timjan, lagerblad, salt och peppar.
Häll över öl, vin och buljong.
Ställ in i ugnen ca 1 timma tills potatisen fått fin färg och dragit åt sig vätskan.
Börja med köttet när det återstår 20 min av potatisen.
Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Stek köttet i smör, 1 min på varje sida. Lägg köttet på varmt fat och täck med folie. Låt vila.
Vispa ur stekpannan med vatten, tillsätt 1 msk kikkomansoja
och skysåsen från köttet.
Skiva 2 lökar och stek gyllenbrun i smör.
Smaka av med salt, peppar och lite socker.
Pannacotta för två
2 dl grädde
1 msk socker
4 jordgubbar
rivet skal från 1 lime
1 tsk limesaft
1 gelatinblad
Lägg gelatinbladet i blöt 5 min.
Koka upp grädde och socker.
Tillsätt rivet limeskal, limesaft och skivade jordgubbar.
Krama ur gelatinbladet och vispa ner i grädden.
Häll upp i små skålar och ställ in i kylen minst 1 timma.
Smaklig spis!!
Börja med att göra panacottan som ska stå i kylen ett tag. Gör sedan potatisen och fortsätt med köttet när det återstår ca 20 min av potatisen.
Ingredienser till 4 portioner
Tid: ca 90 minuter
Laxcarpaccio
200g fryst laxfilé
färsk basilika
olivolja
pinjenötter
salt
Skär laxen i tunna skivor när den fortfarande är fryst.
Lägg upp på tallriken. Ringla över olivolja, strö över lite salt, rivet citronskal, basilikablad samt pinjernötter som rostats i torr stekpanna.
Biffstek
800g ryggbiff (marmorerad)
2 gula lökar
1 burk Findus fina ärtor
Bagarpotatis
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
lite socker
4 kvistar färsk timjan
2 lagerblad
33 cl ljus öl
1,5 dl vitt vin
2 dl kycklingfond
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva lök och vitlök. Bryn i smör. Smaka av med salt, peppar o lite socker.
Skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor.
Lägg potatisen i en eldfast form med hög kant.
Varva potatis, lök, timjan, lagerblad, salt och peppar.
Häll över öl, vin och buljong.
Ställ in i ugnen ca 1 timma tills potatisen fått fin färg och dragit åt sig vätskan.
Börja med köttet när det återstår 20 min av potatisen.
Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Stek köttet i smör, 1 min på varje sida. Lägg köttet på varmt fat och täck med folie. Låt vila.
Vispa ur stekpannan med vatten, tillsätt 1 msk kikkomansoja
och skysåsen från köttet.
Skiva 2 lökar och stek gyllenbrun i smör.
Smaka av med salt, peppar och lite socker.
Pannacotta för två
2 dl grädde
1 msk socker
4 jordgubbar
rivet skal från 1 lime
1 tsk limesaft
1 gelatinblad
Lägg gelatinbladet i blöt 5 min.
Koka upp grädde och socker.
Tillsätt rivet limeskal, limesaft och skivade jordgubbar.
Krama ur gelatinbladet och vispa ner i grädden.
Häll upp i små skålar och ställ in i kylen minst 1 timma.
Smaklig spis!!
Vilken härlig meny:) jag har köpt Morbergs vin också och väntar på att rätt tillfälle ska komma så jag kan få provsmaka!
SvaraRaderaHej Ann-Sofie!
RaderaJa, en härlig biffstek kan jag lova med en gudomligt god potatis. Vinet är väldigt lättdrucket och passade bra till både laxen och biffen.
//Lina