Fortsätt till huvudinnehåll

Biffstek med Per Morberg...

Idag kom vinet som min bästa vän beställt 2 lådor av!!
Vi var flera som delade och det gick åt snabbt kan jag lova men jag fick mina två flaskor av Per Mobergs nya vin som lanserades för en dryg vecka sedan.


Ett rött lättdrucket Cabernet Sauvignon, ganska fylligt som passade bra till 
kvällens fredagsmeny.

*
Förrätt

Laxcarpaccio med olivolja, rivet citronskal, färsk basilika och 
rostade pinjenötter

*
Huvudrätt

Ryggbiff med stekt lök och bagarpotatis

*
Dessert

Panacotta med Lime & Jordgubbar

Receptet
Börja med att göra panacottan som ska stå i kylen ett tag. Gör sedan potatisen och fortsätt med köttet när det återstår ca 20 min av potatisen.


Ingredienser till 4 portioner
Tid: ca 90 minuter


Laxcarpaccio
200g fryst laxfilé
färsk basilika
olivolja
pinjenötter
salt


Skär laxen i tunna skivor när den fortfarande är fryst. 
Lägg upp på tallriken. Ringla över olivolja, strö över lite salt, rivet citronskal, basilikablad samt pinjernötter som rostats i torr stekpanna.


Biffstek
800g ryggbiff (marmorerad)
2 gula lökar
1 burk Findus fina ärtor


Bagarpotatis
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
lite socker
4 kvistar färsk timjan
2 lagerblad
33 cl ljus öl
1,5 dl vitt vin
2 dl kycklingfond
salt och peppar


Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva lök och vitlök. Bryn i smör. Smaka av med salt, peppar o lite socker. 
Skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. 
Lägg potatisen i en eldfast form med hög kant. 
Varva potatis, lök, timjan, lagerblad, salt och peppar. 
Häll över öl, vin och buljong. 
Ställ in i ugnen ca 1 timma tills potatisen fått fin färg och dragit åt sig vätskan.


Börja med köttet när det återstår 20 min av potatisen.


Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Stek köttet i smör, 1 min på varje sida. Lägg köttet på varmt fat och täck med folie. Låt vila.
Vispa ur stekpannan med vatten, tillsätt 1 msk kikkomansoja 
och skysåsen från köttet. 


Skiva 2 lökar och stek gyllenbrun i smör. 
Smaka av med salt, peppar och lite socker.


Pannacotta för två
2 dl grädde
1 msk socker
4 jordgubbar
rivet skal från 1 lime
1 tsk limesaft
1 gelatinblad


Lägg gelatinbladet i blöt 5 min. 
Koka upp grädde och socker. 
Tillsätt rivet limeskal, limesaft och skivade jordgubbar. 
Krama ur gelatinbladet och vispa ner i grädden.
Häll upp i små skålar och ställ in i kylen minst 1 timma.


Smaklig spis!!

Kommentarer

  1. Vilken härlig meny:) jag har köpt Morbergs vin också och väntar på att rätt tillfälle ska komma så jag kan få provsmaka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ann-Sofie!
      Ja, en härlig biffstek kan jag lova med en gudomligt god potatis. Vinet är väldigt lättdrucket och passade bra till både laxen och biffen.
      //Lina

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö