Man kan säga att jag har skalat lök idag. Jag kommer förmodligen drömma om lök i natt. En och en halv timma till att bara skala, hacka, fräsa och sen koka löken i omgångar. Hur kan det ta sån tid undrar ni?
Jo, jag har gjort soppa till 40 pers!!!!
På torsdag har vi som vanligt sopplunch på jobbet och det är andra gången som jag lagar soppan, det blev ju en succé sist jag gjorde min grymma Hummersoppa så jag hoppas min löksoppa ska bli lika omtyckt.
Kom om ni har vägarna förbi vettja! :)
Nu hör det ju till att man ska gratinera soppan innan servering med bröd och ost men då köket är lite primitivt på jobbet så kommer jag servera soppan med krutonger och lite riven god ost vid sidan om i stället.
Jag har verkligen ingen koll på måtten i soppan mer än att det är förbannat mycket lök, vin och buljong i den. Förmodligen kommer ni inte göra löksoppa för 40 pers så jag bantar ner receptet i stället.
Ingredienser till 4 pers
4 stora gula lökar
1 banancharlottenlök
1 solo vitlök
2 dl vitt vin
8 dl liter vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk kycklingfond
1 msk kikkimansoja
1 lagerblad
2 msk färsk timjan
salt
peppar
smör
4 skivor rostat bröd
200 g grevéost
Skär lök och vitlök och fräs i smör tills den är mjuk men utan att få färg.
Tillsätt timjan
Koka upp och låt sjuda ca 30 min under lock.
Smaka av med salt och peppar.
När soppan är klar har den fått sån här fin färg
och har en fyllig len löksmak.
Gratinering
Sätt ugnen på 200 grader. Häll upp soppan i skålar.
Rosta brödet och lägg i soppan.
Toppa med mycket ost och gratinera i ugn tills osten blivit gyllenbrun.
Precis det har jag tänkt göra. Bjuda arbetskompisarna på en riktigt god löksoppa... Tänk att så enkla ingredienser kan bli så vansinnigt gott. DET är magi!
SvaraRaderaJa, visst är det gott!! Att man blir lite "gasig i magen" det får man helt enkelt ta :)
Radera//Lina