Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Honungsglaserde Revben med sås och potatis...

Denna veckan har varit full med roligheter så det har verkligen varit bloggtorka. Torsdag och fredag var det After Work på Stars´n Stripes, först med vännerna sen med jobbet. Där åt jag Ceasarsallad och Babyback Rib´s med Coleslaw...slabbigt och gott. :)

I lördags var vi på Melodifestivalen som gick av stapeln på Vida Arena i Växjö. Vi åt en 3-rätters supé innan det hela började. För och efterrätt var god men huvudrätten var ganska menlös och smakade inte så mycket och oxfilén var stekt på tok för länge. Det blev i alla fall en mycket trevlig kväll, båda bidragen som gick till final var mina favoriter. Vi fortsatte festen nere på PM där några andra vänner anslöt. En rolig helg med massor av socialisering...det gillar vi!! :)

Idag strålade solen när vi vaknade så vi började dagen med brunch...kan ni gissa var?? Jo, på Stars´n Stripes. Det känns som jag har bott där hela veckan!
Nu får det vara nog med slabbmat ute och jag kan säga att det var underbart gott med redig husman ikväll. Det blev långkok på en av mina absoluta favoriter...Revben med sås och potatis...det är mumma det!

Ingredienser till 6 personer
Tid: 2 timmar

1,2 kg tjocka revben
75 g smör
2 gula lökar
2 morrötter
8 katrinplommon
6 dl steksky
5 dl vatten
salt
peppar
3 tsk ingefära
3 msk honung
2 dl grädde
1 kg potatis
1 nät brysselkål
syltlök

Sätt ugnen på 175 grader. Skär revbenen i bitar. Salta, peppra och bryn hastigt i smör. Pudra över ingefära och vänd köttet en gång till. Pensla till sist på honung och stek runt om. Här får man vara snabb för honungen kan bidra till att köttet bränns. Efter varje stekning, koka ut stekskyn med 2 dl vatten. 
Lägg köttet i en gjutjärnsgryta och häll över stekskyn. Upprepa momenten tills allt kött är färdigstekt. Häll över ytterligare 5 dl vatten så köttet nästan täcks. Skär lök och morot och lägg i grytan tillsammans med katrinplommon.
Ställ in grytan i ugnen i 90 minuter.
Sila stekskyn i en annan gryta. Koka upp och tillsätt grädde. Red med mjöl och vatten. Låt sjuda 15 minuter. Smaka av med ev mer salt och en gnutta socker. Fonden efter stekningen i ugnen är i sig väldigt smakrik så jag tillsätter sällan mer salt. Det blir en ljuvlig sås helt enkelt.
Koka brysselkålen i 5 minuter. Sila bort vattnet. 
Sautera hastigt i smör och tillsätt lite salt och socker.
Servera revbenen med kokt potatis, brysselkål, syltlök 
och den ljuvliga såsen.

Jag använder samma recept till revbenen på julbordet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö