Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Köttfärspiroger...

Vilken underbar dag, klarblå himmel, en varm sol och inte en snöflinga kvar på marken. Snacka om att man fick vårkänslor idag och helgen ska bli lika fin fast lite kallare. Äntligen kan man krypa ut ur sin dvala och vara ute lite...känns som evigheter sedan så i morgon blir det premiärtur runt Växjösjön. :)


Till kvällen lagade jag två olika köttfärspiroger sen blev det film för hela slanten...snacka om fredagsmys!! :))

Ingredienser till 10 piroger

Grundrecept till köttfärsen
500g nötfärs
6 medelstora champinjoner
1 stor gul lök
1 solo vitlök
1 dl rött vin
1 dl chilisås
1 dl vatten
1 msk köttbuljong
Grovmalen svartpeppar
salt
smör

Pirogdeg
2 st smördegsrullar

Fräs lök, vitlök, champinjoner och nötfärs i smör.
Tillsätt resten och låt vätskan koka in.
När färsen är klar, häll över hälften i en annan stekpanna
och smaksätt enligt nästa steg.

Fyllning 1
1/2 sats köttfärs (grundreceptet)
70 g tärnat rökt sidfläsk
1 msk hackad röd inlagd jalapeno
salt

Tärna sidfläsket och stek hastigt i en stekpanna.
Tillsätt fläsket, jalapenon i köttfärsen.
Smaka av med salt

Fyllning 2
1/2 sats köttfärs (grundreceptet)
1 msk hackad timjan
1 msk hackad basilika
1 hackat tomat (utan fruktkött)
salt

Rulla ut smördegen och gör rundlar av en skål (12 cm i diameter)
Lägg en hög köttfärs på varje rundel.
Vik smördegen över köttfärsen och nagga kanterna med en gaffel.
Pensla med vatten. 
 Grädda ca 15 min i 210 grader tills dom blivit gyllenbruna.
 Servera med en naturell sallad

Chokladfyllda Wienerbröd

Smördegen som blev över tryckte jag ut i små aluminiumformar och fyllde med fin choklad, sen in i ugnen 10 min...å vips blev det goda chokladfyllda wienerbröd...chokladtokig som jag är...supermumsiga till kaffet lite senare. :)





Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö