Vilken underbar dag, klarblå himmel, en varm sol och inte en snöflinga kvar på marken. Snacka om att man fick vårkänslor idag och helgen ska bli lika fin fast lite kallare. Äntligen kan man krypa ut ur sin dvala och vara ute lite...känns som evigheter sedan så i morgon blir det premiärtur runt Växjösjön. :)
Till kvällen lagade jag två olika köttfärspiroger sen blev det film för hela slanten...snacka om fredagsmys!! :))
Ingredienser till 10 piroger
Grundrecept till köttfärsen
500g nötfärs
6 medelstora champinjoner
1 stor gul lök
1 solo vitlök
1 dl rött vin
1 dl chilisås
1 dl vatten
1 msk köttbuljong
Grovmalen svartpeppar
salt
smör
Pirogdeg
2 st smördegsrullar
Fräs lök, vitlök, champinjoner och nötfärs i smör.
Tillsätt resten och låt vätskan koka in.
När färsen är klar, häll över hälften i en annan stekpanna
och smaksätt enligt nästa steg.
Fyllning 1
1/2 sats köttfärs (grundreceptet)
70 g tärnat rökt sidfläsk
1 msk hackad röd inlagd jalapeno
salt
Tärna sidfläsket och stek hastigt i en stekpanna.
Tillsätt fläsket, jalapenon i köttfärsen.
Smaka av med salt
Fyllning 2
1/2 sats köttfärs (grundreceptet)
1 msk hackad timjan
1 msk hackad basilika
1 hackat tomat (utan fruktkött)
salt
Rulla ut smördegen och gör rundlar av en skål (12 cm i diameter)
Lägg en hög köttfärs på varje rundel.
Vik smördegen över köttfärsen och nagga kanterna med en gaffel.
Pensla med vatten.
Grädda ca 15 min i 210 grader tills dom blivit gyllenbruna.
Servera med en naturell sallad
Chokladfyllda Wienerbröd
Smördegen som blev över tryckte jag ut i små aluminiumformar och fyllde med fin choklad, sen in i ugnen 10 min...å vips blev det goda chokladfyllda wienerbröd...chokladtokig som jag är...supermumsiga till kaffet lite senare. :)
Snygga piroger, såg väldigt goda ut!
SvaraRadera