Fortsätt till huvudinnehåll

Fläskfilélåda med sparris, räkor och champinjoner...

En vän fyllde jämt igår och det firades med en överraskningsfest med "girlsen". Vi började med lite SPA och bubbelbad på eftermiddagen följt av fest på kvällen. Det berättades en massa roliga minnen och det blev många härliga skratt men även lite tårar av en rörd jubilar. Jag hade lagat maten till kvällen så detta var mitt andra catering-uppdrag...o det kanske blir fler. :)




Hela veckan har jag hållt på med förberedelserna till festmaten som blev min lyxiga lasange (jubilarens favoriträtt dessutom) följt av chokladtårta med limecurdgrädde och kaffe. Därför förberedde jag fredagens middag redan i torsdags och det blev en av mammas rätter som jag vuxit upp med. En enkel men lite festligare fläskfilélåda.


Ingredienser till 4 portioner

600 g fläskfilé
1 glasburk vit sparris
200 g champinjoner
200 g färska räkor
3 dl grädde
1 dl vitt vin
1 dl sparrisspad
köttbuljong
salt
peppar
socker

Skär köttet i skivor, salt och peppra.
Bryn i smör runt om. 
Koka ur stekskyn och spara till såsen.
Stek och svetta ur skivade champinjoner.
Dela sparrisen i 3 cm långa stavar.

Såsen
Koka upp steksky, grädde, vin och sparrisspad.
Sjud och smaka av med buljong, salt och lite socker.
Red med mjöl och vatten.
Sjud ca 15 min.

Lägg köttet i en eldfast form. 
Häll över såsen och lägg i sparrisen.
Ställ in i ugnen ca 10 min i 200 grader eller tills det börjat puttra.
Innan servering, toppa med färska räkor.

Hasselbackspotatis 


8-10 potatisar
olivolja
smör
salt


Skala och dela potatisen.
Snitta i skivor men inte helt igenom.
Häll olivolja i ungfast form och lägg i potatisen.
Pensla varje potatis med smält smör.
Ös med det smälta smöret några gången under tiden de är i ugnen.
Gratinera i ugn tills de är gyllenbruna och genomstekta.
Salta innan servering.


Sallad 
Romansallad
Cocktailtomater
Olivolja
Rivet citronskal



Servera med hasselbackspotatis och en fräsch sallad.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö