Fortsätt till huvudinnehåll

Grillad Ryggbiff med Bearnaisesås och Rostade rotfrukter...

Mina föräldrar är mina inspirationskällor till matlagning och under hela min uppväxt har jag fått vällagad och god mat. Redan som liten var jag intresserad av att hjälpa till i köket och stå i grytorna och röra. Jag vet ingen som gör godare såser än min pappa och han lägger ner så mycket kärlek och tid på sina såser...men så blir dom ju goda oxå. En maträtt utan en god sås kan bli hur dålig som helst så för mig är en såsen väldig viktig. Jag har nog pappa att tacka, för när jag gör sås lägger jag oxå ner mycket tid och har lärt mig mycket av honom. Tack mamma o pappa för all inspiration ni gett mig!
Älskar er!


 I kväll gjorde jag en helt underbar bearnaisesås som jag stod med i 40 minuter...den blev perfekt i både konsistens och smak...och det är pappa som lärt mig trixen. Till detta grillade jag en fint melerad ryggbiff som oxå blev perfekt och goda rotfrukter i ugn. Min man jublade nästan, så gott var det...och jag tyckte likadant faktiskt.

Ingredienser för 2 personer

600 g hel ryggbiff

Låt köttet vila i rumstemperatur minst 1 timma innan tillagning.
Skär köttet i 2-3 cm tjocka skivor

Linas Bearnaisesås för två
Tid: 40 min

2 dl vatten
1 dl dragonvinäger
2 själkar färsk dragon
2 själkar färsk persilja
2 hackade charlottenlökar
8 vitpepparkorn
3 äggulor
200 g skirat smör
1 msk hackad dragon
salt

Jag gör alltid min bearnaise direkt på induktionshällen. Om ni inte har det så ställ kastrullen i vattenbad. Temperaturen får inte överstiga 50 grader för då skär sig såsen.

.

Smält smöret och låt svalna så "slagget" sjunker till botten.
Koka upp och reducera vatten och vinäger med lök och kryddor 
tills 1 dl vätska återstår.
Sila bort lök och kryddor från vätskan.
Häll vätskan i en kastrull/sauteuse och tillsätt äggulorna.
Ställ kastrullen i vattenbad.
Vispa ca 10 min tills det blir skummigt och lite tjockt.
Tillsätt det skirade smöret i en tunn stråle samtidigt som du vispar.
Fortsätt vispa 20 minuter tills såsen blivit tjock. 
Tillsätt 1 msk hackad dragon och vispa runt.
Smaka av med salt.
Låt stå och svalna tills smakerna kommit fram.

Rostade rotfrukter för två

2 palsternackor
2 morrötter
2 gula lökar
4 potatisar
olivolja
salt

Dela löken i 4 klyftor och skär rotfrukterna i stavar och lägg på en plåt.
Ringla över rikligt med olivolja och vänd om allt i oljan.
Ungsbaka ca 20 min i 200 grader varmluft.
Salta innan servering.

Mediumgrillad ryggbiff

Samtidigt som du ställer in rotfrukterna i ugnen, börja steka köttet.
Salta och peppra köttet.
Stek utan fett på grillhäll alt. i grilljärn.
Stek köttet 2,5 min på varje sida. Vänd köttet varje minut.
Låt vila i folie ca 10 min tills potatisen är klar.

Serverat och underbart gott!!

Till maten drack vi rött vin "edition" Sweden Rock :)
Trevlig helg därute!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö