Mina föräldrar är mina inspirationskällor till matlagning och under hela min uppväxt har jag fått vällagad och god mat. Redan som liten var jag intresserad av att hjälpa till i köket och stå i grytorna och röra. Jag vet ingen som gör godare såser än min pappa och han lägger ner så mycket kärlek och tid på sina såser...men så blir dom ju goda oxå. En maträtt utan en god sås kan bli hur dålig som helst så för mig är en såsen väldig viktig. Jag har nog pappa att tacka, för när jag gör sås lägger jag oxå ner mycket tid och har lärt mig mycket av honom. Tack mamma o pappa för all inspiration ni gett mig!
Älskar er!
I kväll gjorde jag en helt underbar bearnaisesås som jag stod med i 40 minuter...den blev perfekt i både konsistens och smak...och det är pappa som lärt mig trixen. Till detta grillade jag en fint melerad ryggbiff som oxå blev perfekt och goda rotfrukter i ugn. Min man jublade nästan, så gott var det...och jag tyckte likadant faktiskt.
Ingredienser för 2 personer
600 g hel ryggbiff
Låt köttet vila i rumstemperatur minst 1 timma innan tillagning.
Skär köttet i 2-3 cm tjocka skivor
Linas Bearnaisesås för två
Tid: 40 min
2 dl vatten
1 dl dragonvinäger
2 själkar färsk dragon
2 själkar färsk persilja
2 hackade charlottenlökar
8 vitpepparkorn
3 äggulor
200 g skirat smör
1 msk hackad dragon
salt
Jag gör alltid min bearnaise direkt på induktionshällen. Om ni inte har det så ställ kastrullen i vattenbad. Temperaturen får inte överstiga 50 grader för då skär sig såsen.
Smält smöret och låt svalna så "slagget" sjunker till botten.
Koka upp och reducera vatten och vinäger med lök och kryddor
tills 1 dl vätska återstår.
Sila bort lök och kryddor från vätskan.
Häll vätskan i en kastrull/sauteuse och tillsätt äggulorna.
Ställ kastrullen i vattenbad.
Vispa ca 10 min tills det blir skummigt och lite tjockt.
Tillsätt det skirade smöret i en tunn stråle samtidigt som du vispar.
Fortsätt vispa 20 minuter tills såsen blivit tjock.
Tillsätt 1 msk hackad dragon och vispa runt.
Smaka av med salt.
Låt stå och svalna tills smakerna kommit fram.
Rostade rotfrukter för två
2 palsternackor
2 morrötter
2 gula lökar
4 potatisar
olivolja
salt
Dela löken i 4 klyftor och skär rotfrukterna i stavar och lägg på en plåt.
Ringla över rikligt med olivolja och vänd om allt i oljan.
Ungsbaka ca 20 min i 200 grader varmluft.
Salta innan servering.
Mediumgrillad ryggbiff
Samtidigt som du ställer in rotfrukterna i ugnen, börja steka köttet.
Salta och peppra köttet.
Stek utan fett på grillhäll alt. i grilljärn.
Stek köttet 2,5 min på varje sida. Vänd köttet varje minut.
Låt vila i folie ca 10 min tills potatisen är klar.
Serverat och underbart gott!!
Till maten drack vi rött vin "edition" Sweden Rock :)
Trevlig helg därute!
Kommentarer
Skicka en kommentar