I veckan kom jag över färska fina lammracks och kunde inte motstå att köpa dom. Har längtat länge efter lamm så igår lagade jag till en festlig måltid innan det var dags för lite galej med vännerna. Påsken är till ända för i år och idag är en dag då vi inte gör mer än att slappa vid TV:n med varsin pizza. Vädret tillåter inte ens att gå ut då det är risk för att man blåser bort. Bättre var det igår, då intog jag min solhörna på balkongen och njöt av den varma solen ett par timmar. Det var gött!!
Recept för 2 personer
Tid: 40 min
500g Lammracks
Rosmarin
Timjan
Vitlök
smör
salt och peppar
Låt köttet vila i rumstemperatur innan tillagning.
Skär bort fettkappan från köttet.
Börja sedan med såsen och purén
Rödvinsås med smak av rosmarin
Smör
1 morot
1 palsternacka
1 lök
1 solo vitlök
5 dl rödvin
2 msk balsamvinäger
1 dl vatten
1 msk oxfond
1 kvist rosmarin
3 kvistar timjan
Hacka grönsakerna och fräs i smör utan att få färg.
Tillsätt kryddor, vin och reducera till hälften.
Tillsätt vatten och buljong och låt sjuda 10 min.
Sila bort grönsakerna.
Montera ner en klick smör.
Rotfruktspuré
3 palsternackor
4 potatisar
1,5 dl grädde
salt
Skär rotfrukterna i tärningar.
Koka i saltat vatten tills de är mjuka.
Häll av och ånga bort vattnet.
Tillsätt grädde och mixa med stavmixer tills det blir en fin puré
Smaka av med salt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Salta och peppra köttet.
Fräs rosmarin, timjan och vitlök i smör.
Lägg i köttet och bryn runt om.
Ös smöret över lammet några gånger.
Lägg köttet på ett ugnfast fat.
Stek i ugn i 10 min.
Ta ut köttet och låt vila i folie 10 min innan servering.
Dela lammracksen och servera med puré, rödvinsås
och förvällda sockerärtor.
Kommentarer
Skicka en kommentar