Fortsätt till huvudinnehåll

Mammas Drömskinka...

Äntligen lite matlagning igen...Bloggen har stått still några dagar men det beror på många aktiviteter som vanligt. I helgen var jag i Stockholm på konferens och mässa med Ring Up och som vanligt är det roligt att träffa kollegor i branschen där nytt och nöje förenas. Maten var dock inge vidare i går kväll. Förrätten var Antipasti, förvisso gott och svårt att misslyckas med men huvudrätten var katastrof. Det serverades en kalvfilé-tournedos som var kokt och den kändes som en falukorv i konsistensen. Till detta fick vi ett smaklöst potatisstomp och en geggig tomatsås. Desserten var däremot god så visst, jag blev mätt. Resten av kvällen blev det dans och fest. 
En himla skojig helg!


På vägen hem i tåget satt jag och funderade på vad jag skulle laga till kvällen och blev sugen på en av mina favoriträtter som barn. Mammas drömskinka...Vet faktiskt inte var hon hittat receptet men det är löjligt gott och så enkelt att göra. En perfekt rätt en trött söndag som denna ;)


Ingredienser till 4 portioner

300 g rökt skivad smörgåsskinka
1 stor purjolök
2 tomater
3 dl grädde
0,5 dl sötstark senap
0,5 dl majonäs
riven ost

Skär purjon i 6 cm långa bitar.
Förväll purjon några minuter i vatten.
Sila och spola av med kallt vatten.
Lägg en hög purjo på varje skinkbit och rulla ihop.
Lägg skinkrullarna i en eldfast form.
Skär tomaterna i klyftor och lägg mellan skinkrullarna.
Vispa grädde ganska hårt.
Tillsätt senap och majonäs och vispa lite till.
Täck skinkrullarna med gräddsåsen.
Toppa med riven och och gratinera i 200 grader tills osten 
blivit gyllenbrun och grädden puttrar.
Servera med kokt potatis.


Mums fillibabba...








Kommentarer

  1. Sjukt gott!
    Satt själv ikväll och tänkte på maträtt och kom precis på som du min favvo rätt som mamma gjorde när jag var liten!
    Hitta ditt recept ringde mamma ! Samma exakt!!!!
    Gud så gott det skall bli det vattnas redan i munnen :-)
    /Anja

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö