Fortsätt till huvudinnehåll

Mitt första gästspel på Lagerlunden i Växjö med min Hummersoppa...

Mitt deltagarskap i årets upplaga av Sveriges Mästerkock har sannerligen öppnat nya dörrar för mig. I måndags kväll gjorde jag mitt första gästspel på Lagerlunden i Växjö, vilket var hur roligt som helst.

Min väninna Åse, som är försäljningschef på Elite, tillfrågade mig om jag var intresserad av att medverka på ett företagsevent med mat som huvudtema och givetvis tackade jag JA till detta. I april satte vi oss ner och spånade ihop ett roligt upplägg. Jag och kocken på Lagerlunden komponerade ihop en trerätters meny som kunderna skulle laga under kvällen. Min hummersoppa som tog mig vidare till slutkvalet i Sveriges Mästerkock blev förrätten på menyn.

Innan gästerna kom styrde jag och kocken upp allt i köket och placerade ut alla ingredienser på respektive station sen var det dags för gästerna att komma.
När gästerna kom bjöd vi på Champagne och små goda snittar medan de minglade runt och hälsade på varandra. Några av gästerna var t o m kända för mig då de är kunder på Telekonsult Syd där jag jobbar. Därefter hälsade Åse välkommen och berättade lite om kvällens upplägg och sen höll jag en presentation om mig och mitt äventyr i Sveriges Mästerkock 2012.

Sen var det dags att inta storköket. Gästerna delades in i 3 lag sen gick de till sina stationer där de skulle tillaga menyn enligt våra recept. Alla var verkligen jätteduktiga och det var en härlig stämning i köket och under tiden de lagade bjöds det på förfriskningar. Någon hade aldrig jobbat med färsk hummer tidigare så det kändes extra roligt att få dela med mig av min kundksap.
Lag "Förrätt" är redo att göra Hummersoppa...
Hummersoppan är redo att serveras...mums
Lag "Huvudrätt" förbereder potatisen...
Lag "Dessert" häller upp chokladmoussen...

Efter 90 minuters matlagning satte vi oss till bords och njöt av
trerätters menyn som såg ut så här...



*
Förrätt
Linas Hummersoppa med somrig sallad

Vitt vin
Emiliana Adobe reserva Gewürtztraminer Rapel valley, Chile


*
Huvudrätt

Helgrillad kalvrygg med färskfriterad pommes, hemslagen bearnaise och säsångens primörer

Rött vin
2010 Atico Sigillo, Primittivo Di Manduria, Italien


*
Dessert

Chokladmousse med limemarinerade jordgubbar och krispigt flarn

Kaffe med avec
Åse avslutar med lite information kring Elite och deras tjänster sen blev det prisutledning till vinnande lag som blev desserten, tätt föjt av soppan...
Efter en härlig kväll men underbar mat och trevlig stämning kunde jag nöjt cykla hem. För min del är detta bara början...så vem vet...snart dyker jag upp nån annan stans? :)
Reportage om kvällens event kommer i nästa utdelning av Magazinet så håll utkik i brevlådan vettja...eller läs mer här :)


Kommentarer

  1. Vad roligt lina :) .. Visst är det roligt när man får gäst spela!! Glad midsommar !! Kran

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det Eva-Lott!! :) Tack det samma till dig! Kram

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö