Inte en dag utan regn och igår trodde jag aldrig det skulle sluta. Hela natten spöregnade det och man kunde läsa på nyheterna om all översvämning runt om i landet. Men under dagen sprack det upp och blev en fin dag så jag kunde njuta i solen några timmar på altanen. Framåt småtimmarna blev jag hungrig och var jättesugen på Risotto med nån fisk i så jag plockade fram det jag hade i frysen och snodde ihop en god lunch som vi avnjöt i solen.
Ingredienser till 4 portioner
4 dl Zeta Carnaroliris
1 gul lök
1 solo vitlök
1 dl vitt vin
1 liter fisk och hummerbuljong
salt
peppar
1/2 dl olivolja
2,5 dl riven parmesan
Smaksättning
200 g laxfilé
200 g torskfilé
100 g räkor med skal (helst färska)
1/2 dl hackade pinjenötter
1/2 dl hackad basilika
rivet limskal
olivolja
Förberedelser
Skär fisken i tärningar och skala räkorna.
Hacka basilika och pinjenötter.
Halstra fisken i olivolja några minuter.
Salta och peppra och riv över lite limeskal.
Risotton
Hacka lök och vitlök fint.
Koka upp fickbuljongen.
Fräs i 1/2 dl olivolja utan att få färg.
Rör sedan ner riset och fräs med löken tills oljan sugits
upp och riset blivit blankt.
Häll i vinet och låt koka in i riset.
Rör om hela tiden.
När vinet kokat in, börja med att tillsätta 3 dl buljong och låt koka in,
därefter tillsätt 1 dl åt gången.
Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tiden du tillsätter
mer buljong. Risotton ska vara lös och kärnan ska kännas i riset för att få ett visst tuggmotstånd. Den tar ca 17-20 min att blir klar.
Häll ner fisken och basilikan när det återstår 2 minuter av koktiden.
Smaka av med salt och peppar.
Ta bort kastrullen från plattan och rör ner parmesanost och olivolja.
Rör om och servera direkt.
En smak av Italien - när den är som bäst!
Kommentarer
Skicka en kommentar