Fortsätt till huvudinnehåll

Krämig Skaldjursrisotto med en doft av Basilika...

Inte en dag utan regn och igår trodde jag aldrig det skulle sluta. Hela natten spöregnade det och man kunde läsa på nyheterna om all översvämning runt om i landet. Men under dagen sprack det upp och blev en fin dag så jag kunde njuta i solen några timmar på altanen. Framåt småtimmarna blev jag hungrig och var jättesugen på Risotto med nån fisk i så jag plockade fram det jag hade i frysen och snodde ihop en god lunch som vi avnjöt i solen. 


Ingredienser till 4 portioner

4 dl Zeta Carnaroliris 
1 gul lök
1 solo vitlök
1 dl vitt vin
1 liter fisk och hummerbuljong
salt
peppar
1/2 dl olivolja
2,5 dl riven parmesan

Smaksättning
200 g laxfilé
200 g torskfilé
100 g räkor med skal (helst färska)
1/2 dl hackade pinjenötter
1/2 dl hackad basilika
rivet limskal
olivolja

Förberedelser
Skär fisken i tärningar och skala räkorna.
Hacka basilika och pinjenötter.
Halstra fisken i olivolja några minuter.
Salta och peppra och riv över lite limeskal.

Risotton
Hacka lök och vitlök fint.
Koka upp fickbuljongen.
Fräs i 1/2 dl olivolja utan att få färg.
Rör sedan ner riset och fräs med löken tills oljan sugits 
upp och riset blivit blankt.
Häll i vinet och låt koka in i riset.
Rör om hela tiden.
När vinet kokat in, börja med att tillsätta 3 dl buljong och låt koka in,
 därefter tillsätt 1 dl åt gången.
Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tiden du tillsätter 
mer buljong. Risotton ska vara lös och kärnan ska kännas i riset för att få ett visst tuggmotstånd. Den tar ca 17-20 min att blir klar.

Häll ner fisken och basilikan när det återstår 2 minuter av koktiden.
Smaka av med salt och peppar.
Ta bort kastrullen från plattan och rör ner parmesanost och olivolja.
Rör om och servera direkt.

En smak av Italien - när den är som bäst!









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö