Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Laxtartar och Kalvfilé med Tryffelpuré och Madeirasky...

Trodde jag fick en chock igår kväll när det kom snö och stora flingor var det dessutom. NEJ, inte redan!! Tack och lov smälte det bort under dagen och i helgen väntar sol men kall luft. Veckan har varit lugn och skön, hade besök av min kära vän Christine i måndags som stannade över natten och som vanligt har vi mycket att prata om när vi träffas. Den kvällen bjöd jag på lite smörrebröd med fisk och skaldjur och till detta ett gott vitt vin.
Idag handlade jag fin kalvfilé till kvällens fredagsmys som fortsätter med "24"-maraton från säsång ett. Har man väl börjat kolla är det svårt att sluta.

Ingredienser till 4 laxtartar

4 skivor gott vitt bröd
smör
100 g kallrökt lax
1 avokado
1/2 dl philadelphiaost
rivet lime eller citronskal
1 tsk pressad lime ellercitronsaft
hackad dill

Mixa philadelphia och avokado till en puré.
Skär laxen i små bitar och blanda ner i purén.
Tillsätt citrus och dill.
Fördela i 4 formar och ställ in i kylen.
Skär rundlar av brödet och stek runt om i smör.
Stjälp upp tartaren på brödet och garnera med dill och citron.

Ingredienser till 4 portiner

800 g kalvfilé
1 knippe sparris
200 g trattkantareller


Köttet
Låt köttet vila i rumstemperatur ett par timmar innan tillagning.
Sätt ugnen på 150 grader.
Salta och peppra köttet.
Stek hårt runt om i mycket smör.
Lägg köttet i folie och efterstek i ugn till en temperatur på 60 grader.
Ta ut och låt vila ytterligare 15 min innan servering.
Ta vara på köttsaften och häll den i såsen.

Tryffelpuré
800 g mandelpotatis
50 g smällt smör
1-2 dl mjölk
1-2 krm fin tryffelolja
salt
socker

Koka potatisen i saltat vatten tills den nästan kokat sönder.
Stöt potatisen och tillsätt smält smör och mjölk tills det blir en fin puré.
Smaka av med salt, socker och tryffelolja.

Madeirasky
3 dl steksky samt köttsaft
1-2 msk kalvfond
1/2 dl madeira
pressad citronsaft
1 krm fryffelolja
salt
socker

Tillbehör
Blanschera sparrisen i lättsaltat vatten 2-3 min.
Stek trattkantarellerna i smör och smaka av med lite salt.
Servera med ett gott rött vin.

Smaklig måltid och trevlig helg!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö