Trodde jag fick en chock igår kväll när det kom snö och stora flingor var det dessutom. NEJ, inte redan!! Tack och lov smälte det bort under dagen och i helgen väntar sol men kall luft. Veckan har varit lugn och skön, hade besök av min kära vän Christine i måndags som stannade över natten och som vanligt har vi mycket att prata om när vi träffas. Den kvällen bjöd jag på lite smörrebröd med fisk och skaldjur och till detta ett gott vitt vin.
Idag handlade jag fin kalvfilé till kvällens fredagsmys som fortsätter med "24"-maraton från säsång ett. Har man väl börjat kolla är det svårt att sluta.
Ingredienser till 4 laxtartar
4 skivor gott vitt bröd
smör
100 g kallrökt lax
1 avokado
1/2 dl philadelphiaost
rivet lime eller citronskal
1 tsk pressad lime ellercitronsaft
hackad dill
Mixa philadelphia och avokado till en puré.
Skär laxen i små bitar och blanda ner i purén.
Tillsätt citrus och dill.
Fördela i 4 formar och ställ in i kylen.
Skär rundlar av brödet och stek runt om i smör.
Stjälp upp tartaren på brödet och garnera med dill och citron.
Ingredienser till 4 portiner
800 g kalvfilé
1 knippe sparris
200 g trattkantareller
Köttet
Låt köttet vila i rumstemperatur ett par timmar innan tillagning.
Sätt ugnen på 150 grader.
Salta och peppra köttet.
Stek hårt runt om i mycket smör.
Lägg köttet i folie och efterstek i ugn till en temperatur på 60 grader.
Ta ut och låt vila ytterligare 15 min innan servering.
Ta vara på köttsaften och häll den i såsen.
Tryffelpuré
800 g mandelpotatis
50 g smällt smör
1-2 dl mjölk
1-2 krm fin tryffelolja
salt
socker
Koka potatisen i saltat vatten tills den nästan kokat sönder.
Stöt potatisen och tillsätt smält smör och mjölk tills det blir en fin puré.
Smaka av med salt, socker och tryffelolja.
Madeirasky
3 dl steksky samt köttsaft
1-2 msk kalvfond
1/2 dl madeira
pressad citronsaft
1 krm fryffelolja
salt
socker
Tillbehör
Blanschera sparrisen i lättsaltat vatten 2-3 min.
Stek trattkantarellerna i smör och smaka av med lite salt.
Servera med ett gott rött vin.
Smaklig måltid och trevlig helg!
Kommentarer
Skicka en kommentar