Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Minibiffar i tomatsås...

Veckorna totalt flyger iväg, jag förstår ingenting...ska det gå så här fort? 
Vädret har varit helt underbart, dock väldigt kalla mornar med frost på rutan men solen har strålat hela dagarna. Idag sitter jag dock i soffan och tittar ut på det gråa trista vädret och det bara öser ner regn. Men mycket har hunnits med i veckan, allt från fystest på Telekonsult Arena till att färga håret och en massa mat där i mellan förstås. 

Jag fick ett nytt cateringuppdrag till kvällens inflyttningsfest jag ska på och givetvis ställer jag upp. Det är en ära att få hjälpa sina vänner med maten. Det blev en beställning av pestopajer, den har blivit lite av en favorit, och minibiffar i tomatsås till 25 personer. Båda rätterna hade jag själv på min senaste tjejfest och de funkar alltid på buffén. I går kväll bjöd vi hem ett par vänner helt spontant och bjöd på god mat och dryck. En kväll full med skratt, prat och brainstorming inför framtiden.

Ingredienser till ca 30 minibiffar
Tid: ca 60 min

500 g blandfärs
1 gul lök
1 solo vitlök
1 dl grädde
1 ägg
färsk basilika
färsk timjan
salt
peppar
socker

Kör allt i matberedaren och gör små fina biffar.
Stek runt om i smör.
Lägg biffarna i en gryta och gör tomatsåsen.

Tomatsås
1 burk krossade tomater av fin kvalitet
1 solo vitlök
1 gul lök
1 dl rött vin
1/2 dl balsamvinäger
färsk basilika
salt
peppar
smör
1/2 msk olivolja

Hacka lök och vitlök och fräs i smör utan att få färg.
Häll på vinet och reducera till hälften.
Tillsätt tomater, vinäger och rejält med hackad basilika.
Låt sjuda ca 20 min.
Smaka av med salt och peppar.
Ringla till sist ner lite olivolja.
Häll såsen över biffarna och låt allt sjuda ca 10 min.
Godast att göra dagen innan de ska serveras för att få fram smakerna.

Recept på pestopajen finns under etiketten Paj

Fredagens meny

*
Aptitretare

Pinchos med avokadoröra och tomatröra


*
Varmrätt

Whiskyflamberad Pepparbiff med grönpepparsås, bakad potatis 
och sauterade harricot verts


*
Dessert

Min favoritglass 
"Gammaldags vanilj" från Alvestaglass med chokladsås


Tack Danne för bästa glassen! 
Varför göra egen glass när det finns Alvestaglass
För er som inte smakat den, GÖR DET!!!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö