Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Helstekta Oxfilé på Rotfruktsbädd med hett kryddsmör...

Hela veckan har influerats av Halloween och Alla helgons helg. I onsdags när jag åkte hem kom jag på att jag glömt köpa godis, för jag visste ju att det skulle springa en massa utklädda barn på gatan. Och mycket riktigt, så fort jag kom hem stod det första gänget utanför huset och tisslade och tasslade.

-Oj, va läskiga ni ser ut sa jag till dom.
-Bus eller godis säger dom då.
-Om jag väljer bus i stället för godis vad gör ni då, frågade jag.
Lille Melker, vår granne svarar.
-Jo, då slänger vi toapapper i din trädgård.
-Nämen det vill jag ju inte, då får ni godis i stället, sa jag.
-Jaaaaaa, utbrast alla tre i kör och fyllde sin godispåse med mer godis.
Dom är ju för roliga! Fler barn kom under kvällen så godiset gick åt kan jag ju säga och vi slapp som tur var äta upp det.

Ikväll blir det en lugn och skön fredag med "24"-maraton igen och till kvällen åt vi en tvårättersmeny och drack lite gott rödtjut.

Ingredienser till 4 personer

800 g oxfilé
2 stora palsternackor
2 stora mörrötter
6 charlottenlökar
1 stor solovitlök
8 stora potatisar
4 dl rött vin
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl hackad timjan
3 msk charlottenlöksfond
salt
peppar
smör

Sätt ugnen på 200 grader.
Salta och peppra köttet och bryn runt om i smör.
Skär lök och rotfrukter i jämnstora bitar.
Blanda vin, vinäger, timjan och fond.
Lägg rotfrukterna på en plåt.
Häll över vinet och lägg köttet ovanpå och stek i ugn tills köttet har en innetemperatur på 55 grader. Ta ut köttet och låt vila i folie.
Fortsätt steka rotfrukterna tills de är genomstekta.
Skiva köttet och lägg tillbaka på rotfruktsbädden.
Skiva smöret och lägg över köttet.
Efterstek lite till i ugn tills smöret smällt något.
Servera direkt med ett gott rött vin.

Sambal-kryddsmör
150 g smör
2-3 tsk sambal oelek
1 pressad solo vitlök

Blanda allt och ställ in smöret i kylen.

Servera och njut!


Kommentarer

  1. Varför tar rotfrukterna så lång tid? Är van vid att steka potatisklyftor i ugn med olja och det tar lite tid men de här blir ju aldrig klara... Ska rotfrukterna "bada" i marinad/vin? Alltså täcka dem för att bli klara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!
      Nä, de ska inte bada i marinad men allt ska hällas på och rotfrukterna kommer dra till sig viss del av vätskan. rotfrukterna tar sådär 30-40 min men känn med en potatissticka så de är genomstekta fast med visst tuggmotstånd. Lycka till! Mvh Lina

      Radera
  2. Jag skrev en kommentar här men det finns inte kvar längre? Hur är det tänkt att rotfrukterna ska bli klara? Ska de koka i vinet eller vad går receptet ut på? Det tog evigheter för mina rotfrukter att bli färdiga att serveras. De var fortfarande lite hårda efter att köttet blivit klart. Frustrerande när man måste vänta in och köttet börjar svalna. Är annars van att steka rotfrukter med olja i ugn. Går betydligt snabbare så vad är det för fel jag gör när jag följer detta recept?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett tips kan vara att höja värmen när du tagit ut köttet om du tycker det tar tid med rotfrukterna. Det kan ju skilja lite på ugn och ugn oxå. Jag använder varmluft och då motsvarar 200 grader 225 grader i en vanlig ugn. Lycka till!

      Radera
  3. oj nu såg jag visst att du svarat på tidigare inlägg. Sorry! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö