Fortsätt till huvudinnehåll

Krämig Portabellosvamp & Västerbottenostsoppa...


Åhh va glad man blir när det blir som man tänkt sig. :-) Varje torsdag har mitt jobb, Telekonsult Syd AB, nätverkande sopplunch. Det innebär att du som företagare kan komma och nätverka i vår företagsbutik samtidigt som vi bjuder på god soppa. Denna veckan fick jag uppdraget att laga soppan och jag har precis blivit klar med 20 liter soppa. 4 kg svamp, 3 kg lök, en massa vin och grädde, sen en massa kärlek på det, blev till en kanongod svampsoppa och jag hoppas alla gäster som kommer i morgon tycker likadant. :-) Receptet har jag satt ihop själv av de smaker som jag älskar och som gifter sig med varandra men ni där hemma kanske inte vill laga 20 liter till motsvarande 60 portioner så här kommer recept till en humanare mängd. :-)
Ingredienser till 4 portioner
  • 100 g portabellosvamp
  • 250 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1/2 solo vitlök
  • 1 msk hackad timjan
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk konc kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1/2 dl riven västerbottenost
  • salt
  • ev. socker
Hacka svamp och lök. Svetta först ur svampen i en stekpanna och häll över i en djup kastrull. Fräs därefter löken i smör utan att få färg och hälls sedan över i kastrullen. Tillsätt hackad timjan och tillsätt vinet. Låt koka in till hälften. Tillsätt buljong, vatten och grädde. Koka upp och låt sjuda ca 20 minuter. Smaka av med salt och ev lite socker. Vänd ner osten innan servering och låt smälta ner i soppan. Garnera med färsk timjan. Servera med en ostgratinerad toast.

Ni har väl inte missat min nya matblogg? Kika in på www.linaskok.se vettja :-)

Kommentarer

  1. Jag har lagat den igår. Den var jätte god. Tack för receptet!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö