Denna veckan har det inte blivit mycket matlagning förutom i onsdags då jag lagade 25 liter eller rättare sagt 80 portioner Chili Con Carne till vår nätverkande sopplunch på jobbet. :-) Den blev matig och jättegod och jag fick mycket beröm för soppan som tog helt slut. Jag trodde allt det skulle bli en liten skål att ta med hem på kvällen, men icke sa Nicke. Hur som helst, det är jätteroligt att det drar lite extra folk till våra soppluncher när jag lagar soppan. :-) Ännu en strålande dag och jag är förvånad att det varit sol i princip hela veckan men det behövs verkligen nu efter en mörk vinter. Innan jag sjönk ner i soffan satte jag mig i min solhörna på altanen med en dagstidning och njöt av de varma solstrålarna en stund. Sen kallade köket...idag skippar vi kolhydraterna och kör en grillad köttbit med en hemslungad Ratatouille och béarnaise. Smaskens! :-)
Ingredienser till 4 portioner
Ingredienser till 4 portioner
- 4 skivor entrécote
- salt
- peppar
- Ratatouille
- 150 g champinjoner
- 1 gul lök
- 1 solo vitlök
- 1/2 röd chilifrukt
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 100 g sockerärtor
- 10 smakrika cocktailtomater på kvist
- 1/2 dl vatten
- 1/2 dl Heinz chilisås
- salt
- grov svartpeppar
- smör
- olivolja
Gör ett kryss med kniv på tomaterna. Koka upp vatten och blanschera tomaterna 15 sek tills skalet lossnar lite. Häll av vattnet och kyl ner dem med kallt vatten. Avlägsna skalet från tomaterna. Hacka alla grönsaker grovt. Fräs först champinjoner i smör. Tillsätt löken och fräs några minuter. Tillsätt resten och låt sjuda under lock tills grönsakerna blivit mjuka och tomatsåsen blivit tjock och krämig. Smaka av med salt och peppar. Ringla över olivolja och rör om.
Bearnaise
- 1/2 dl vit balsamvinäger
- 1 dl vatten
- 2 kvistar persilja
- 2 kvist dragon
- 1 charlottenlök
- 8 vitpepparkorn
- 3 äggulor
- 250 skirat smör
Finhacka löken och lägg allt i en kastrull. Koka upp och reducera till hälften och sila reduktionen. Häll tillbaka avkoket i en sauteuse/kastrull och låt svalna till fingertemperatur. Smält smöret och låt stå tills vasslen sjunkit till botten och låt även denna svalna till fingertemperatur. Vispa "béan" över ett vattenbad eller på låg värme om du har induktionsspis. När reduktionen svalnat tillsätt äggulorna och vispa 5 minuter tills den blivit fluffig. När den tjocknat något tillsätt smöret i en fin stråle samtidigt som du vispar. Efter ca 20 min har du en fin och fluffig Béarnaise. Smaka av med salt och torkad dragon. Till sist, salta o peppra köttet och grilla till önskad grad i ett grilljärn utan fett.
Hej!
SvaraRaderaKom in här av en slump när jag sökte på bilder på maträtter på jobbet :-)
Skrev för jag såg du är från Växjö?
Jag har bott där i hea mit liv nästan. Du också?
Just nu är jag i Skåne men är på väg tillbaka till Växjö igen. Måste bara hitta ett jobb först :-)
Hälsningar Carola