Fortsätt till huvudinnehåll

Tomatsallad med Tonfisk och Togora Olivolja...

Det är dyra droppar men jag kan intyga att det är den godaste olivoljan jag har smakat i alla fall. :-) Den heter Togora och är en jungfruolja som produceras för hand av Lambrini Thoedossiou och hennes lokala olivplockare på ön Lesbos i Grekland. Ön är känd för sina 300 dagar sol om året vilket ger oljan en unik guldfärgad färg. Att den kan kalla sig jungfruolja eller extra virgin beror på att oliverna aldrig nuddat marken utan plockats innan de mognat och fallit av träden. Oljan i sig är rund och mild, lite fruktig och något pepprig i smaken. Helt ljuvlig att bara ringla över några solmogna tomater eller pensla på ett par rostade brödskivor. :-) Nyttig som attan är den oxå eftersom olivolja innehåller antioxidanter som gynnar kroppen. Läs mer om Lambrinis olivolja och dess historia på hemsidan. Vill ni köpa oljan kan ni kontakta Ulf Lindberg på Mat & Vänner, ni når honom på 0730-722 806 eller på mail ulf.lindberg@matochvanner.com. Befinner ni er i Göteborgsområdet den 1 juni, så kommer oljan finnas för provsmakning i Feskekörka och Ostbutiken i Mölndal. Det blir väldigt svårt att köpa någon annan olivolja än denna i fortsättningen kan ju ju meddela. :-)



Detta receptet är inspirerat från Alicante i Spanien. Tyvärr har jag inte hittat lika bra tonfiskfiléer som man får i Spanien men jag fortsätter leta...någonstans borde de ju finnas.

Ingredienser till 2 personer
  • 5-8 solmogna kvisttomater
  • 1 liten rödlök i tunna skivor
  • 1 burk tonfisk i vatten
  • Togora olivolja
  • färsk basilika
  • flingsalt
Skär tomater och lök i tunna skivor. Lägg löken i lite vatten 5 min så blir den lite mildare i smaken. Lägg upp tomaterna och toppa med tonfisk och lök. Ringla över olivolja och toppa med salt och färsk basilika. Servera med ett gott rostat eller färskt bröd. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Skön Hemmakväll med Kalkonkorv Stroganoff...

Detta blir förmodligen det sista inlägget innan midsommar som vi kommer fira i Växjö med stort gäng vänner vilket jag verkligen ser fram emot. :-) Nästa vecka drar semestrarna igång på jobbet men jag får vänta 4 veckor till. I morgon har vi vår sista nätverkande sopplunch för säsongen på  jobbet   men i stället för soppa kommer jag laga en härlig sommarsallad och till kaffet kommer vi bjuda på  Alvestaglass  så jag hoppas på många glada gäster i morgon. :-) Kvällen blev lugn och bjöd på husman som mannen önskade sig efter flera dagar på resande fot. :-) Ingredienser till 4 portioner 400 g kalkonkorv 1 stor gul lök 15 cocktailtomater 1/2 dl Heinz Chilisås 3 dl grädde salt grov svartpeppar 1 tsk japansk soja persilja till garnering smör ris Skär korven i bitar och bryn i smör. Tillsätt skivad lök och stek tillsammans smed korven utan att få färg. Dela tomaterna och tillsätt dessa tillsammans med chilisås. Rör om och tillsätt grädde och kryddor. Koka upp och låt sjuda

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Ugnsstekt Fläsklägg...

Hela helgen har bestått av god matlagning. Igår  kockade  jag i Virestad utanför Växjö, där jag serverade 10 glada tjejer en tre rätters meny. :-) De valde ugnsbakade rödbetor till förrätt, Tournedos till varmrätt och slutligen Creme Brulee som är den absolut populäraste desserten på min meny. Det är faktiskt min egna favorit oxå. :-P Idag blev det åter igen husman till söndagsmiddag men kanske inte den vanligaste rätten utan rostat fläsklägg. I stället för att laga till den som man brukar med rotmos och pepparrot, rostade jag den i ugn, insmord i kryddor. Av löken och köttsaften blir det en kraftig och underbar skysås, men en ganska tjock sådan. Till köttet serverade jag ett krämigt palsternackspuré samt morötter och haricoverts. Inspirationen kommer från en av mina favoritkockar, Jamie Oliver. Jag ÄLSKAR Jamies sätt att laga mat och han brinner oxå för rustik husman, precis som jag. :-) En sak som är säker är att min pappa som dessvärre inte är livet längre hade älskat denna rätten.